Kalp hastalıklarının tedavisi için ‘kalp kası yamaları’ geliştirildi

Almanya’da Kalp Yetmezliği Tedavisinde Yeni Adım: Umut Veren Gelişme!

Almanya’nın Göttingen Üniversitesi Tıp Merkezi’nde görevli bilim insanları, kalp yetmezliği tedavisi konusunda umut veren bir gelişmeye imza attı. İlk olarak kalp yetmezliği bulunan maymunlar üzerinde yapılan deneylerin ardından, araştırmacılar 2021 yılında 46 yaşındaki bir kadın hastanın kalbi üzerinde benzer bir çalışma gerçekleştirdi.

AA’nın aktardığına göre; geçirdiği kalp krizinden sonra kalp yetmezliği teşhisi konulan hastanın kalbinin dış yüzeyine 400 milyon hücreden oluşan 10 kas dokusu yerleştiren bilim insanları, hastanın durumunun 3 ay boyunca istikrarlı bir şekilde seyrettiğini tespit etti.

Araştırmacılar, 3 aylık sürecin sonunda hastanın kalbini incelediklerinde, kas yamalarının damarlar oluşturduğunu ve kalbin pompalanmasına destek olduğunu gözlemledi.

Bilim insanları, uygulanan tedavinin kalp nakli ihtiyacını tamamen ortadan kaldırmak amacıyla değil, kalp nakli bekleyen hastalara yardımcı olmak için test edildiğini belirtti.

Aynı tedavi yöntemini 14 hastaya daha uygulayan araştırmacılar, daha fazla hastanın bu yeni yöntemle tedavi edilmesini hedefliyor. Araştırmanın sonuçları, “Nature” dergisinde yayımlandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kalp hastalıkları dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında yer almakta olup, erken teşhislerin tedavi sürecinde büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Bilim insanları, uzun yıllardır kök hücreleri veya kök hücreden üretilen kas dokularını kalbe yerleştirmek amacıyla çalışmalar yürütürken, bu yöntemlerin genellikle düzensiz kalp ritmi, tümör oluşumu ve bağışıklık sistemi tarafından reddedilme gibi engellerle karşılaştıkları biliniyordu.

(HABER MERKEZİ)

Related Posts

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Kene taşıyan hayvanlara dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde kene vakalarında artış yaşanıyor. Kene yapışması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle son bir ayda Sivas’ta biri bebek 4 kişi, Tokat’ta da bir bebek hayatını kaybetti.