ABD Başkanı Joe Biden, Gazze’nin Deyr El Belah bölgesinde Dünya Merkezi Mutfağı (World Central Kitchen – WCK) insani yardım kuruluşunun yedi çalışanının İsrail güçlerinin hava saldırısında hayatını kaybetmesi hakkında açıklamalarda bulundu.
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Biden, yaptığı açıklamada, İsrail’in saldırısı karşısında ‘öfkeli ve kalp kırıklığı içinde’ olduğunu söyledi. İsrail’in saldırıyla ilgili soruşturmasının ‘hızlı olmasının, hesap verebilirliği beraberinde getirmesinin ve bulgularının kamuoyu ile paylaşılmasının gerektiğini’ söyleyen Biden, “Daha da trajik olan ise bu, münferit bir olay değil. Bu çatışma, kaç yardım çalışanının öldürüldüğü konusunda yakın dönemde hafızamızda yer alan en kötülerinden biri” ifadelerini kullandı.
‘ABD EKİBİ, KAHİRE’DE ATEŞKES İÇİN ÇALIŞIYOR’
İsrail’in Gazze’deki yardım çalışanlarını ya da sivilleri korumak için yeterince şey yapmadığına dikkat çeken ABD Başkanı Biden, “Birleşik Devletler, İsrail’e, sivil kayıplardan kaçınmak için Hamas’a karşı askeri operasyonlarında insani yardım çalışmalarına yönelik çatışma ihtimalini azaltma konusunda defalarca çağrıda bulundu” dedi.
Gazze’ye daha fazla yardım girişi olması için İsrail’e baskı yapmayı sürdüreceklerini söyleyen Biden, Katar’la birlikte arabulucu ülkelerden olan Mısır’ın başkenti Kahire’deki ABD ekibinin rehine takası anlaşması çerçevesinde ateşkes sağlanması için çalıştığını söyledi. WCK kurucusu şef Jose Andres ile de konuştuğunu aktaran ABD Başkanı Biden, WCK’nin ‘tüm dünyada aç insanlara gıda ulaştırmak için gösterdiği sürekli ve kahramanca çabalarına’ desteğini dile getirdiğini ve taziyelerini ilettiğini belirtti.
NYT: BIDEN YÖNETİMİ İSRAİL’E F-15 SATIŞI İÇİN KONGRE’YE BASKI YAPIYOR
Öte yandan, ABD basınına yansıyan haberlere göre, Biden yönetimi, aynı zamanda Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdüren İsrail’e 18 milyar dolar değerinde F-15 savaş uçağı satışı yapılması için Kongre’ye baskı uyguluyor.
The New York Times (NYT) gazetesinden Michael Crowley ve Edward Wong’un haberine göre, son yıllarda ABD’nin İsrail’e yaptığı en büyük silah satışı olacak söz konusu anlaşma, Temsilciler Meclisi ve Senato’dan oluşan Kongre’nin onayını bekliyor. Buna göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, yakın zaman önce iki Kongre komitesine resmi olmayan bir bildirim göndererek konuyla ilgili inceleme sürecinin başlatılmasını istedi.
MÜHİMMAT, EĞİTİM…
Bu bildirim, Dışişleri Bakanlığı’nın İsrail’e 50’ye kadar uçak gönderilmesi için resmi yetki vermesi yolunda atılan ilk adım olarak değerlendiriliyor. Daha önce CNN ve Politico tarafından da ortaya atılan F-15 siparişi, NYT’ye konuşan iki ABD’li yetkili tarafından da teyit edildi. Buna göre, son yıllarda İsrail’e yapılan en büyük silah satışını içerecek anlaşma, F-15’lerin yanı sıra mühimmat, eğitim ve diğer destekleri de kapsıyor.
ABD’li yetkililerin gazeteyle paylaştığı bilgilere göre, F-15’ler en az beş yıl boyunca İsrail’e teslim edilmeyecek. Hızı saatte 3,220 kilometreye (2,000 mil) çıkabilen F-15’ler ‘havadan havaya’ çatışmalarda ve yerdeki hedefleri vurmakta kullanılıyor. İsrail, halihazırda Gazze’ye yönelik saldırılarında F-15 savaş uçaklarını kullanıyor. Öte yandan, bir ABD’li yetkili de İsrailli yetkililerin ABD’li mevkidaşlarına ABD’den F-35 savaş uçakları satın almak için de yeni bir siparişte bulunmak üzere olduğunu söylediği bilgisini paylaştı.
KIBRIS: 240 TON İNSANİ YARDIM TESLİM EDİLEMEDEN GERİ DÖNDÜ
Gazze’ye deniz yoluyla taşınan insani yardımların Lakarna Limanı üzerinden yola çıktığı Kıbrıs Cumhuriyeti basınına yansıyan haberlerde de Kıbrıs’tan gemilerle Gazze’ye gönderilen insani yardımın 240 tonunun yedi WCK çalışanının İsrail’in saldırısında hayatını kaybetmesi nedeniyle teslim edilemeden geri döndüğü aktarıldı.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Theodoros Gotsis, Larnaka Limanı’ndan deniz yoluyla Gazze’ye gönderilen insani yardımların, 90-100 ton kadarının insanlara ulaştırıldığını, ardından İsrail saldırısı sonucu WCK’nin 7 üyesinin ölmesi sonucu dağıtılamayan 240 ton yardımın gemiler ile tekrar Kıbrıs’a döndüğünü kaydetti. Sözcü Gotsis, söz konusu yardımlara ne olacağına ve tekrar bölgeye deniz yoluyla yardım gönderilip gönderilmeyeceği konusunda bilgi vermedi.
Kıbrıs’tan Gazze’ye insani yardım amacıyla oluşturulan deniz koridoruyla WCK ve Open Arms (Açık Kollar) kuruluşları, insani yardımların ilk kısmını 11 Mart Pazartesi günü bir gemi ile bölgeye göndermişti. 30 Mart Cumartesi günü üç gemi ile yola çıkan insani yardımların ikinci kısmı ise dün akşam saatlerinde Gazze sahillerine ulaşmıştı.
Ne olmuştu?
İsrail’in 1 Nisan’da Deyr El Belah’a düzenlediği saldırıda, uluslararası yardım kuruluşu WCK çalışanları hayatını kaybetmişti. Merkezi ABD’nin başkenti Washington’da bulunan WCK’den yapılan açıklamada, Gazze’de İsrail’in saldırısında yedi çalışanın öldüğü bildirilmişti.
Hayatını kaybeden çalışanların Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada vatandaşı ve Filistinli olduğu belirtilen açıklamada, ekibin, saldırı sırasında çatışmasızlık bölgesinde kuruluş logosu taşıyan iki zırhlı araçta bulunduğu kaydedilmişti.
Açıklamada, “Bu bir trajedi. İnsani yardım çalışanları ve siviller asla ve asla hedef olmamalı.” ifadesi kullanılmıştı. İsrail ordusundan da “Ordu, bu trajik olayın koşullarını anlamak için en üst düzeyde kapsamlı inceleme yürütüyor” açıklaması yapılmıştı.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)