Ukrayna’ya destek planı açıklandı: Londra Zirvesi’nden neler çıktı?

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Ukrayna Zirvesi Sonrası Ulusal Güvenliği Öne Çıkarıyor

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ev sahipliği yaptığı Ukrayna konulu liderler zirvesi sonrasında basına yaptığı açıklamada, bu çalkantılı zamanda önceliklerinin “İngiliz halkının güvenliğini ve ulusal çıkarlarını” korumak olduğunu vurguladı.

Savunma harcamalarında artışa gidilmesine ilişkin aldığı kararı, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesini ve bugünkü zirveyi İngiltere’nin ulusal çıkarlarını ve güvenliğini savunmak amacıyla gerçekleştirdiğini açıklayan Starmer, “İngiltere, Fransa ve diğerleri ile savaşı durdurmak için Ukrayna ile bir plan üzerinde çalışacağımız, ardından bu planı ABD ile görüşeceğimiz ve bu planı daha ileri taşıyacağımız konusunda anlaştık” şeklinde konuştu.

Zirvenin hedeflerinden birinin, barış müzakerelerinde “Ukrayna’yı mümkün olan en güçlü konuma getirmek” olduğunu dile getiren Starmer, dün İngiltere ve Ukrayna arasında dondurulmuş Rus varlıkları ile desteklenecek 2,2 milyar sterlinlik bir kredi anlaşması imzalandığını hatırlattı.

Ayrıca Starmer, İngiltere ve Ukrayna arasında imzalanan yeni bir anlaşmadan da bahsetti.

Başbakan Starmer, “Ukrayna’nın Belfast’te üretilecek 5 binden fazla hava savunma füzesini almasını sağlamak için 1,6 milyar sterlinlik İngiltere ihracat finansmanını kullanmasına olanak sağlayan yeni bir anlaşmayı duyuruyorum. Bu, savunma sanayimizde istihdam yaratacak” ifadelerini kullandı.

“Geçmişin hatalarından ders çıkarmalıyız” diyen Starmer, bu anlaşmanın Ukrayna’daki kritik altyapıların korunması ve barış sürecine katkı sağlayacağını belirtti.

Rusya’nın kolayca ihlal edebileceği Minsk gibi bir anlaşmayı kabul edemeyeceklerini vurgulayan Starmer, yeni anlaşmada Ukrayna’ya sağlanacak destek konusunda her ülkenin elinden gelenin en iyisini yapması gerektiğini belirtti.

Zirvede Uzlaşılan Adımlar

Starmer, zirvede bir araya gelen liderlerin Ukrayna için üzerinde anlaşmaya vardığı noktaları açıkladı:

“Öncelikle Ukrayna’ya askeri yardım akışını sürdüreceğiz ve Ukrayna’yı şimdi güçlü kılmak için Rusya’ya ekonomik baskıyı artırmaya devam edeceğiz. İkinci olarak, kalıcı bir barışın Ukrayna’nın egemenliği ve güvenliğini sağlaması gerektiği ve Ukrayna’nın (müzakere) masada olması gerektiği konusunda anlaştık. Üçüncü olarak, bir barış anlaşması durumunda, gelecekte herhangi bir işgali önlemek için Ukrayna’nın kendini savunma yeteneklerini artırmaya devam edeceğiz. Dördüncü olarak, Ukrayna’da (barış) anlaşmasını savunmak ve barışı garanti etmek için istekli olan (ülkelerden) oluşan bir koalisyon geliştirmek için ilerleyeceğiz. Her ülke katkıda bulunamayabilir ancak bu, arkamıza yaslanıp izleyeceğimiz anlamına gelmez.”

İstekli olan ülkelerin bu plana “aciliyetle yoğunlaşacağını” kaydeden Starmer, “Ama kıtamızda barışı desteklemek ve gerçekleştirmek için bu çabanın güçlü ABD desteğine ihtiyacı var” dedi.

Starmer, zirve kapsamında alınan kararların uygulanmasının takibi açısından yakın tarihte liderler ile yeniden bir araya geleceklerini açıkladı.

Toplantının soru-cevap bölümünde “ABD’nin güvenilmez bir müttefik olduğunu düşünmüyorum” değerlendirmesini yapan Starmer, Trump’la yaptığı görüşmede koalisyonun ABD desteğini alacağını kaydetti.

Starmer, koalisyona İngiliz askeri göndermenin Rusya’yla savaş anlamına gelip gelmediği yönündeki soruya, “Buradaki en önemli nokta bir anlaşma varsa barışı sürdürmektir. Barışı sürdürmek istiyorsanız barışı korumaya da hazır olmalısınız” yanıtını verdi.

Çatışmaların Ukrayna’dan Avrupa’ya ve İngiltere’ye sıçramasını istemediğini kaydeden Starmer, “Eğer Avrupa’da bir çatışma varsa bu bizim kıyılarımıza da vuracaktır. Son 3 yıldır Ukrayna’da yaşananların İngiltere’deki pek çok insana etkisi oldu. Faturalar yükseldi, çatışma nedeniyle ekonomimize istikrarsızlık geldi” diye konuştu.

‘Koalisyon’ Vurgusu

İngiliz halkının güvenliği için Avrupa’da ve Ukrayna’da savaş istemediğini vurgulayan Starmer, “Koalisyon hakkında bugün bazı ülkeler üzerine çalıştığımız planın bir parçası olmak istediklerini söyledi. Nasıl bir katkı yapacakları konusunda açıklamaları kendilerine bırakacağım” ifadelerini kullandı.

Starmer, bazı ülkelerin katkıda bulunmak istememesini anlayışla karşıladığını belirtirken, Avrupa dışında yer alan Kanada’nın, koalisyon konusunda önde gelen ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Rusya’nın “düşmanları tarafından imzalanan bir anlaşmayı” kabul edip etmeyeceği yönündeki soruyu da yanıtlayan Starmer, “Anlaşmanın sonunda Rusya da dahil olacak. Ancak buna herhangi bir anlaşma olmadan Rusya’nın bize güvenlik garantileri dayatması temelinde yaklaşamayız” dedi.

Starmer, savunulabilecek bir anlaşma yapılmasının öncelik olduğunu belirterek, geçmişte Rusya’nın bazı anlaşmaları ihlal ettiğini kaydetti.

Related Posts

Sivrice’de Yangın Kontrol Altına Alındı

Elazığ’ın Sivrice ilçesindeki örtü yangını, ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Aksaray’da Arkadaş Kavgası Bıçaklı Saldırıya Dönüştü

İki arkadaşın tartışması kavgaya dönüşerek karşılıklı bıçaklama ile sonuçlandı; her ikisi yaralandı.

Hizbullah: ABD Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını içeren yeni bir anlaşma istiyor

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, anma töreninde konuştu. Kasım, Hizbullah’ın silahsızlandırılması meselesinin, İsrail’in genişlemesi yolunda atılan bir adım olduğunu ifade etti.

Ferdi Zeyrek Anısına Tekvando Turnuvası Başladı

Yunusemre Belediyesi tarafından düzenlenen Kulüplerarası Minikler Tekvando Turnuvası, 14 ilden 500 sporcunun katılımıyla Yuntdağı Ortaköy’de başladı. Turnuva, Ferdi Zeyrek’in anısını yaşatmak amacıyla gerçekleştiriliyor ve 20 Temmuz’a kadar devam edecek.

Vali Aygöl’den Korumasına Tatlı İkramı

Tunceli Valisi Şefik Aygöl, korumasına tatlı ısmarlayarak sosyal medyada ilgi çekti.

Eyüpspor, Draguş’u Kadrosuna Kattı

Eyüpspor, Trabzonspor’dan Rumen golcü Denis Draguş ile anlaştı. İmza töreninde duygu dolu mesajlar verildi.