Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Çukurova Gastro-İntestinal Hastalıklar ve Cerrahisi Kongresi Adana Şehir Hastanesi’nde Gerçekleştirildi

Adana’da düzenlenen ‘8. Çukurova Gastro-İntestinal Hastalıklar ve Cerrahisi Kongresi’ kapsamında, mide ve bağırsak sistemi ile ilgili cerrahi operasyonlar gerçekleştirildi.

Bu kongre sayesinde birçok asistan ve genç cerrah, alanlarında uzman deneyimli doktorlardan ameliyathane ortamında pratik eğitim alma fırsatı buldu. Ayrıca, kongre süresince düzenlenen toplantılarda bilimsel bilgiler paylaşıldı.

HEMOROİD VAKALARI BATIDA SIK GÖRÜLÜYOR

Ankara’dan gelen Prof. Dr. Bülent Menteş, kongreye katılarak cerrahinin bir sanat olduğunu vurgulayarak, batıda hemoroid ve çatlak gibi vakaların sıkça görüldüğünü belirtti.

Menteş’e göre, bu durumun temel nedeni modern yaşamın getirdiği zorluklardan kaynaklanmaktadır. Akdeniz tipi diyet, düzenli tuvalet alışkanlıkları ve duş alma alışkanlıklarıyla bu tür hastalıkların önlenebileceğini aktardı.

KOLON KANSERİ UYARISI: YANIK ET TÜKETMEYİN

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ömer Alabaz, kongreye yaklaşık 500 kişinin katıldığını açıkladı.

Prof. Dr. Alabaz’a göre, bölgede mide, kolon ve rektum kanserlerinin sıklıkla görüldüğüne dikkat çekti. Özellikle kolon kanserinde, genetik bir risk faktörü yoksa yanık et tüketmenin ve aşırı miktarda kırmızı et tüketmenin bu hastalıkların oluşumunda etkili olduğunu belirtti.

KOLOREKTAL KANSER GÖRÜLME YAŞI 20’YE İNDİ

Kolorektal kanser vakalarını yöneten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, bu tür vakaların bölgede 20’li yaşlara kadar düştüğünü vurgulayarak, kalın bağırsak taramalarının önemini vurguladı.

Prof. Dr. Sözütek’e göre, ailede risk faktörleri bulunan kişilerin erken dönemde kalın bağırsak taramalarını yaptırmaları önemlidir. Bu tür taramaların kolonoskopi ile yapılmasını önerdi ve risk faktörleri bulunan kişilerin şikayet gözetmeksizin taramalarını yaptırmaları gerektiğini belirtti.

‘CİĞERLERDE METASTAZLA KARŞILAŞILABİLİR’

Kolorektal kanserin bazen semptomlar göstermediğine dikkat çeken Prof. Dr. Sözütek, karaciğer veya akciğer metastazları gibi durumlarla karşılaşılabileceğini belirtti.

Prof. Dr. Sözütek, kolorektal kanserin erken tanısı için tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi belirtilere dikkat edilmesi gerektiğini ve bu belirtilerin 40 yaşın üzerinde olan kişilerde görülmesi durumunda kolorektal kanser ön tanısının düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Memura Refah Payı Elzem Hale Geldi

Memura Refah Payı elzem açıklaması. Hekimsen tarafından yapılan açıklamada, enflasyon farkının zam olarak kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.