Yumurtada ihracat süreçleri ve fon kesintisi kararları fiyatları aşağı çekti

Yumurta Fiyatları Ramazan Ayında Dengelendi!

ABD ve diğer ülkelere yönelik ihracat süreçlerinde yapılan spekülasyonlar, Ramazan ayında tüketimdeki artış nedeniyle yumurta fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ticaret Bakanlığı, fiyat istikrarını sağlamak ve tüketicilere makul fiyatlar sunmak için aldığı kararlarla bu durumu tersine çevirdi.

Sofralık yumurta ihracatında alınan kesinti miktarının artırılması ve bazı ülkelere yapılan ihracatın tamamlanması, fiyatlara yansıdı ve son dönemde yumurta fiyatları yüzde 50-55 oranında düştü.

“Fiyatlar Normal Seviyeye Geri Dönüyor!”

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, ABD’de yaşanan yumurta krizi sırasında Türkiye’deki yumurtaların ihracata gitmesi söylentilerinin yanıltıcı olduğunu belirtti.

Afyon, bazı üreticilerin stok yaptığını ve ulusal marketlerin talebinin üzerinde yumurta istediğini ifade ederek, “Fiyat artışları maliyet kaynaklı değil, bazı marketlerin fırsatçı tutumundan kaynaklı. Ancak şu anda fiyatlar normal seviyeye döndü, bir koli yumurta 160-180 lira arasında satılıyor.” şeklinde konuştu.

“Üretim Talebi Karşılıyor”

Afyon, yumurta fiyatlarındaki artışta Ramazan ayının etkisinin olduğunu ancak üretimde herhangi bir sorun olmadığını vurgulayarak, fiyat dengesinin sağlandığını belirtti.

Üretim seviyesinin talebi ve ihracatı karşılayacak düzeyde olduğunu söyleyen Afyon, halkın doğru fiyatı takdir etmesi gerektiğini ifade etti.

“Fiyatlar Hızla Düşüyor”

Türem Yumurta AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaya, kuş gribi vakalarının fiyatlara etkisini vurgulayarak, Ramazan ayıyla beraber fiyat artışı yaşandığını ancak daha sonra ihracat kısıtlamaları nedeniyle fiyatların hızla düştüğünü belirtti.

Kaya, ihracata yönelik kesintilerin devam etmesi durumunda fiyatların daha da düşeceğini ve bu durumun market reyonlarına yansıdığını söyledi.

Related Posts

Ekonomik belirsizlik son 5 yılın zirvesinde

OECD’nin yayımladığı verilere göre, küresel ekonomik belirsizlik endeksi Nisan’da bir önceki aya göre yüzde 52 oranında artarak 33,2 puana yükseldi. Veri pandemiden sonraki en yüksek seviye olarak kaydedildi.

Avrupa Birliği’nde 93 milyon kişi yoksulluk riskiyle karşı karşıya

Eurostat verilerine göre Avrupa Birliği’nde (AB) geçen yıl 93,3 milyon kişi yoksulluk riskiyle karşı karşıya kaldı.

Hizmet üretici enflasyonu martta da hız kesmedi: Yıllık artış yüzde 40’a ulaştı

Martta aylık bazda Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE), yüzde 2,25 artarken yıllık bazda ise yıllık bazda yüzde 37,94 artış gösterdi.

Üniversiteli İlay’ın zayıflamak için başladığı meyve serüveni girişimciliğe dönüştü

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi İlay Ülker (23), kilo vermek için tüketmeye başladığı tropikal meyveler sayesinde girişimci oldu.

Araç alacakları ilgilendiriyor! İkinci elde dikkat çeken değişim: İşte fiyatı en çok düşen markalar…

2025 itibarıyla ikinci el araç satışları ve fiyatlardaki değişim dikkat çekti. Yapılan araştırmaya göre yılın ilk 3 ayında satışlar bir önceki geçen yılın son çeyreğine kıyasla geriledi. Enflasyona göre bakıldığında ise fiyatlar 21 aydır düşüyor. İkinci elde en çok fiyat kaybı yaşayan modeller belli oldu? İşte detaylar… 

Altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? 29 Nisan 2025 Salı kilogram altın fiyatı…

Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası’nda altının kilogram fiyatı ne kadar oldu? Altın borsasında bugün en fazla işlem yapan kurumlar hangileri? İşte ayrıntılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir