Kahve içmek, demir ve kalsiyumun bağırsaktaki emilimini engelliyor mu?

“`html

Kahve Tüketiminin Besin Emilimine Etkisi: Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Yemeğinizle birlikte ya da hemen sonrasında kahve içmemeniz gerektiği konusunda yapılan uyarılara kulak verirken, bu durumun arkasında gerçek bir neden olduğunu unutmamalısınız.

Kahvenin içerdiği 1.000’den fazla kimyasal bileşen, özellikle kafein, polifenoller ve tanninler, tükettiğiniz gıdaların sindirimini zorlaştırabiliyor. Ancak iyi haber şu ki, çoğu birey için bu durumun etkileri genellikle az veya önemsiz kalmaktadır.

Besin öğeleri, vücudumuzun sağlıklı işleyişi için kritik öneme sahiptir. Farklı besin ögelerine olan ihtiyacımız, fiziksel sağlığımızı korumak açısından oldukça önemlidir.

Londra Üniversitesi College London’da beslenme alanında doktora yapan araştırmacı ve Sağlık Bilimleri Akademisi’nin baş eğitmeni Alex Ruani, “Sindirim tamamen engellenmiyor,” diyor ve kahvenin etkilerinin kişisel özelliklere bağlı olduğuna dikkat çekiyor. Bu faktörler arasında kahvenin yoğunluğu, tüketilen gıdalar, bireyin yaşı, metabolizması, sağlık durumu ve genetik özellikleri yer alıyor.

Söz konusu besin öğeleri arasında kalsiyum, demir ve B vitaminleri bulunuyor.

Linus Pauling Enstitüsü’nün müdürü ve Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Profesör Emily Ho, “Eğer besin seviyeleriniz dengede ise endişelenmenize gerek yok. Ancak bu öğelerin yetersizliğinden muzdaripseniz, aşırı kahve tüketimi, bu besinlerin daha da azalmasına neden olabilir,” diyor.

Kahve ve besin emilimi
Demir seviyelerini dikkatle izlemeleri gerekenler arasında hamile kadınlar da yer alıyor.

KİMLER DİKKAT ETMELİ?

1980’li yıllardan bu yana gerçekleştirilen araştırmalar, kahve ile demir emilimi arasında bir ilişki kurmaktadır. Ho, “Eğer yemeğinizle birlikte kahve içerseniz, yemeğin Besleyici bileşenleri kahvede bulunan polifenollere tutunabilir,” diyor.

Minerallerin kan akışına geçebilmesi için bağırsak hücrelerini geçmesi gerektiğinden, bu tutunma, vücudun demiri emmesini zorlaştırıyor. “Eğer polifenollere takılırlarsa, vücuttan geçip gitmekte ve dışkılanmaktadırlar,” şeklinde ekliyor Ho.

Bu durum, demir alımı için oldukça önemlidir. Özellikle bitkisel gıdalarda bulunan ve “non heme demir” olarak bilinen demirin emilimi daha zordur. Kahvedeki polifenoller, özellikle klorojenik asit gibi bileşikler bu tür demirlerin kan akışına geçişini engelleyebilmektedir.

Sonuç olarak, demir bu maddelere bağlanarak sindirim sisteminden geçmekte ve vücudun kullanması yerine doğrudan dışkıda atılmaktadır.

Tüm bu bilgiler, demir eksikliği yaşayan bireylerin, demir açısından zengin gıdalarla birlikte kahve içmekten kaçınmaları gerektiğini göstermektedir. Ruani, “Kahveyi demir bakımından zengin gıdalar yemeden en az bir saat önce ya da birkaç saat sonra tüketmek en iyisidir,” önerisinde bulunuyor.

Ayrıca regl dönemindeki ve hamile kadınlar, demir seviyelerini gözlemlemeye dikkat etmelidir. Bunun sebebi ise bu gruptaki bireylerin demire olan ihtiyaçlarının daha fazla olması ve demir eksikliği nedeniyle kansızlık riski taşımalarıdır.

Kahve ve kalsiyum emilimi
Araştırmalar, kahvenin vücuttaki kalsiyum tutma yeteneğini zorlaştırabileceğini göstermektedir.

KALSİYUMUN ÖNEMİ

Kalsiyum, kemik sağlığı için hayati bir role sahiptir. Böbrekler, dışkıları ve fazla sıvıları idrar yoluyla atarken, sodyum, potasyum ve kalsiyum gibi kimyasalların dengesini sağlıyor. Aynı zamanda hormon üretiminde de görev alıyor.

Araştırmalar, kafeinin böbreklere ve bağırsağa olan etkisi nedeniyle vücuttaki kalsiyumun tutulmasını zorlaştırdığını öne sürüyor. Bu etkiler genellikle minimum seviyelerde olsa da, düşük kalsiyum ile beslenen bireyler ya da kemik hastalıkları riski altında olan kişilerde daha belirgin olabiliyor.

Ruani, “Osteoporosis International adlı dergide yayımlanan bir araştırmaya göre, kafein kemik metabolizmasını etkileyerek kemik kaybına yol açabilir. Ancak kafeinin osteoporoz üzerindeki gerçek etkisini net bir şekilde ortaya koyabilmek için daha fazla araştırma yapılması gerekli,” diyor.

Kalsiyum vücutta depolanabilir, bu yüzden belirli bir günlük doz önerilmemektedir. Ancak 19-64 yaş arasındaki bireylerin günde ortalama 700 miligram kalsiyum almaları gerekiyor.

Unutulmaması gereken bir diğer husus ise, kafeinin idrar yapma sıklığını artırmasıdır. Ho, “Bu durum, suda çözünebilen B vitaminleri ve kalsiyum gibi minerallerin kaybına yol açabilir çünkü idrara çıkma, vücuttaki seviyelerin ayarını yapmada önemli bir rol oynamaktadır,” diyor.

B VİTAMİNLERİ

Ruani, B vitaminleri hakkında, “Kahvenin böbreklerin işlevinde ve beslenme metabolizmasındaki etkileri, günde dört bardak gibi yüksek miktarda kahve tüketiminin idrara çıkma sıklığını artırabileceği anlamına gelebilir, böylece suda çözünebilen vitaminleri, bunlardan B vitaminlerini kaybedebilirsiniz,” açıklamasında bulunuyor. B vitaminleri suda çözünür ve bu sebeple vücutta depolanmaz. Fazla miktarları ise idrarla atılmaktadır.

Kahve ve probiyotikler
Sağlık uzmanları, probiyotik açısından zengin kimchi gibi gıdaları kahve ile birlikte tüketmeyi önermiyor.

PROBİYOTİKLER

Probiyotikler, vücudumuza çeşitli faydaları bulunan canlı bakteriler ve mayalardır. Bağırsaklardaki doğal dengeyi korumaya yardımcı olsalar da, diğer faydalarının desteklenmesi için yeterli kanıt bulunmamaktadır.

Bu nedenle probiyotik takviyelerin yanı sıra yoğurt ve kefir gibi prebiyotik gıdaları tüketirken sıcak kahve içmekten kaçınmak en uygunu olacaktır. Ruani, “Probiyotiklerdeki canlı bakteriler ısıya karşı hassastır. Yani sıcak kahve gibi aşırı ısılı içeceklerle karşılaşmaları durumunda hayatta kalma oranları azalır ve etkisizleşir,” diyor.

Bazen antibiyotik tedavisi sonrası meydana gelen ishalin tedavisi için probiyotik alımı önerilmektedir. Maximal fayda sağlamak adına, kahve tükettikten sonra probiyotik almadan önce 30-60 dakika beklenmesi önerilmektedir.

Kahve ve besin emilimi
Sadece kahve değil, diğer içecekler de yemekle birlikte alındığında besin emilimini etkileyebilir.

KAHVE YERİNE ÇAY MI? ÇAY DA DİKKAT GEREKTİRİYOR!

Kahve tüketimini çay ile değiştirmeyi düşünüyorsanız, bazı endişelerin çay için de geçerli olduğunu bilmelisiniz. Ho, “Aslında çayın bileşenleri, besin öğeleri üzerinde benzer bir etki yaratabilmektedir. Yani, besinlerin sindirilmesi hususunda kaygılarınız varsa çay tüketim zamanlamanızı da dikkate almanız gerekecektir,” uyarısında bulunuyor.

“`

Related Posts

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Kene taşıyan hayvanlara dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde kene vakalarında artış yaşanıyor. Kene yapışması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle son bir ayda Sivas’ta biri bebek 4 kişi, Tokat’ta da bir bebek hayatını kaybetti.