Altın ve Gümüş Fiyatları 1 Yıl Sonra Ne Olur? İşte Yeni Zirvelerin Görüleceği Tarih

ANZ’nin stratejistlerine göre, jeopolitik riskler güvenli liman talebini artırırken, Çin’in 2024’ün ilk çeyreğindeki altın talebindeki güçlü artış, fiyat rallisini büyük ölçüde körükledi.

Çin, 2023 yılında Hindistan’ı geride bırakarak dünyanın en büyük altın takı alıcısı olmasının ardından, şu anda külçe altın talebinde de lider konumda.

Dünya Altın Konseyi’ne (WGC) göre, Çinli tüketiciler geçen yıl 603 ton altın takı satın aldı, bu rakam 2022’ye kıyasla %10’luk bir artış gösterdi. WGC, Çin’in mücevher talebinin bu yıl da yüksek seviyelerde kalmasını ve 2023’e göre daha da artmasını bekliyor.

Altın Zirve Yapmaya Devam Ediyor

İsviçre Bankası UBS (Union de Banques Suisses) stratejistleri, altın fiyatlarının Eylül sonuna kadar ons başına 2500 dolara, yıl sonuna kadar ise 2600 dolara ulaşmasını öngörüyor. Bu tahmin, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine yönelik beklentilerin artması ve Çin talebinin güçlenmesiyle destekleniyor.

Yüksek faiz oranları, Hazine tahvillerini daha cazip hale getirerek altın üzerinde baskı yaratma eğiliminde. Ancak, UBS’in Değerli Metaller Stratejisti Joni Teves, altının yeni zirveler yapmaya devam edeceğini belirtti.

Gümüş Dikkat Çekiyor

Metals Focus’un genel müdürü Nikos Kavalis, gümüşün altınla arayı kapatmaya başladığını ve yatırımcıların giderek daha fazla gümüşe yöneldiğini söyledi. Teves, gümüşün altın fiyatlarındaki artıştan en iyi şekilde faydalanacak değerli metal olduğunu ve arz-talep dengesinin sıkı kalması nedeniyle Fed’in gevşeme politikasıyla gümüşün altından daha iyi performans gösterebileceğini ekledi.

ANZ’den Daniel Hynes, madencilik üretimindeki yavaş büyüme ve güçlü endüstriyel talebin, arzın talebin gerisinde kalmasına ve piyasayı yapısal bir açıkta tutmasına neden olduğunu ifade etti.

Gümüş, otomobil, güneş panelleri, mücevher ve elektronik üretiminde yaygın olarak kullanılıyor. Metals Focus’tan Kavalis, platin, paladyum ve rodyum gibi diğer değerli metallerin bu yıl açık vereceğini ve fiyatların destekleyici olacağını belirtti.

ÖNEMLİ NOT: Bu haber kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. Görüşler yorumcunun kendisini bağlamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx