Araştırma: Birçok hayvan ve bitki türü, genetik çeşitliliğini kaybediyor

Bitki ve Hayvan Türlerinde Genetik Çeşitlilik Azalıyor

Çeşitli etkenler nedeniyle birçok bitki ve hayvan türünün genetik çeşitliliğini kaybettiği ortaya çıktı.

Farklı üniversitelerden bilim insanları tarafından yürütülen araştırmada, 1985-2019 yılları arasında 628 bitki ve hayvan türü ile ilgili kaydedilen veriler incelendi.

Araştırma sonuçları, kuşlar ve memeli hayvanlar başta olmak üzere çeşitli bitki ve hayvan türlerinin genetik çeşitliliğinde azalma olduğunu gösterdi.

Genetik çeşitlilik kaybının küresel düzeyde gerçekleştiğini belirten araştırmacılar, doğa olayları, hastalıklar veya hasat gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanabileceğini vurguladı. Bu çevresel değişikliklere uyum sağlama konusunda birçok türün zorluk yaşadığı ifade edildi.

Araştırma ekibinden koruma biyologu Catherine Grueber, “Şaşırtıcı bir şekilde, risk altında olmayan birçok türün genetik çeşitliliğinin azaldığını gözlemledik.” dedi.

Araştırmacılar, çevresel koşulları iyileştirmek ve popülasyon büyüme oranlarını artırmak için geliştirilecek stratejilerin genetik çeşitliliği koruyabileceğini hatta artırabileceğini belirtti.

Araştırmanın bulguları “Nature” dergisinde yayımlandı. (AA)

Related Posts

Aşırı susama ve idrara çıkma bu hastalığın belirtisi olabilir

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Rümeysa Selvinaz Erol, diyabetes insipidus’un, özellikle sıcak havalarda veya yeterli sıvı alınamadığında hayati tehlikeye neden olabilecek ciddi su kayıplarına yol açabileceğini belirtti.

Memura Refah Payı Elzem Hale Geldi

Memura Refah Payı elzem açıklaması. Hekimsen tarafından yapılan açıklamada, enflasyon farkının zam olarak kabul edilemeyeceği ifade edildi.

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.