“Aşırı mükemmeliyetçiliklerde kalıcı retina hasarı riski oluşabilir”

Genç Erkeklerde Daha Sık Görülen Göz Hastalığı: Santral Seröz Retinopati

Halk arasında strese bağlı görme noktasında ödem olarak bilinen santral seröz retinopati (SSR) göz hastalığının genç erkeklerde daha fazla görüldüğünü söyleyen Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. M. Giray Ersöz, bu hastalığa daha çok A tipi mükemmeliyetçi kişiler ve strese bağlı masa başı çalışanların yakalandığını belirtiyor. Hastalık 3 ay içerisinde iyileşmez ve kronikleşirse ciddi görme sorunlarına yol açabilir. Aşırı mükemmeliyetçilik durumlarında kalıcı retina hasarı riski oluşabilir.

SSR hastalığının göz arkasında veya gözde sıvı birikmesi sonucu oluşan bir hastalık olduğunu ifade eden Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. M. Giray Ersöz, hastalığın 30 ila 50 yaş arası erkeklerde daha sık görüldüğünü ve 50 yaşından sonra kadınlarda da sık rastlandığını belirtiyor.

“Genç Erkekler ve Masa Başı Çalışanlar Riskli Grupta”

Göz arkasında sıvı birikmesi sonucu oluşan SSR hastalığının görmede azalmaya, karanlık görmeye, renklerin soluk görünmesine, çizgilerin yamuk veya kırık görünmesine, cisimlerin küçük ve şekillerin bozuk görünmesine neden olduğunu belirten Doç. Dr. Ersöz, erkeklerde kadınlara oranla 3 ila 4 kat daha sık görüldüğünü söylüyor.

A tipi mükemmeliyetçi kişilerin ve strese bağlı masa başı çalışanlarında hastalığa yatkınlığın daha fazla olduğunu belirten Doç. Dr. Ersöz, vardiyalı çalışmanın ve bozuk uyku düzeninin yakalanma riskini artırdığını ifade ediyor. Stresli kişiler, steroid ilaç kullananlar ve orta yaşlı erkekler en riskli grupta yer alırken, hamilelik, sigara kullanımı, aşırı kafein tüketimi, uyku apnesi ve uykusuzluk da riskleri artırabiliyor.

“Kronikleşen Vakalarda Görme Kayıpları Olabilir”

SSR hastalığının kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık olduğunu ancak retina altındaki sıvının 3 aydan uzun sürmesi durumunda kalıcı görme hasarına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Ersöz, hastalığın sık nüks etmesi veya kronikleşmesi durumunda ciddi ve kalıcı görme kayıplarına neden olabileceğini vurguluyor.

Doç. Dr. Ersöz, hastaların yüzde 50’sinde hastalığın iyileşmediğini ve ilk atakta iyileşen hastaların yüzde 50’sinde hastalığın nüksettiğini belirtiyor. Hastalık kronikleşirse ciddi görme azalmasına yol açabileceği için 3 ay içerisinde iyileşmeyen veya nükseden vakalarda tedavinin gecikmemesi gerektiğini ifade ediyor. Fotodinamik tedavinin tedavide en etkili yöntem olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ersöz, diğer bir yöntemin eşik altı lazer tedavileri olduğunu belirtiyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda hap, damla ve göz içi iğne tedavilerinin etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Ancak SSR’de yaşa bağlı sarı nokta hastalığı gibi damarlar geliştirilirse, göz içi iğne tedavileri bu anormal damarları geriletmeye yönelik olarak uygulanabilir. (DHA)

Related Posts

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Kene taşıyan hayvanlara dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde kene vakalarında artış yaşanıyor. Kene yapışması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle son bir ayda Sivas’ta biri bebek 4 kişi, Tokat’ta da bir bebek hayatını kaybetti.

Güneşli günler göz sağlığı açısından bazı riskleri beraberinde getiriyor: Çocuklarda önlem alın

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülşah Tezcan, UV korumalı gözlük ve şapka kullanımının yaz aylarında göz sağlığı için kritik olduğunu vurguladı.

Tıbbiyeliler Sendikası kuruldu: Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız

Yeni kurulan Tıbbiyeliler Sendikası’nın genel başkanı Ziya Aygün, “Hekimin ve hekimliğin onurunu korumak için buradayız” dedi.

Alerjiniz artık daha geç başlıyorsa nedeni bu olabilir!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emine Özsarı, iklim değişikliğinin etkisiyle polen mevsiminin mayıs-haziran aylarına kaydığını belirtti. Doç. Dr. Özsarı, alerji ilaçlarının düzenli kullanımının önemli olduğunu ve bağımlılık yapmadığını vurguladı.