Dev asteroitin Dünya’ya çarpacağı tarih açıklandı: Atom bombasından 500 kat güçlü, Birleşmiş Milletler harekete geçti

2024 YR4 Asteroiti, Aralık 2024’te Şili’deki ATLAS teleskopları tarafından keşfedildi. Çapının 40 ila 90 metre arasında olduğu tahmin edilen asteroit, Torino Çarpma Tehlike Ölçeği’nde 3. seviyede yer alıyor. Bu seviye, asteroitin yerel ölçekte etkili olabileceği fakat küresel bir tehdit oluşturmadığı anlamına geliyor.

Torino, Dünya’ya çarpma potansiyeli olan gök taşlarının oluşturduğu tehdidi belirten 11 puanlık bir ölçektir. Seviye ne kadar yüksekse, uzay nesnesinin yaratacağı yıkım da o kadar yüksek kabul edilir.

Atom Bombasından 500 Kat Güçlü

Bir asteroitin yıkıcı potansiyeli, bileşimi, hızı ve kütlesine bağlıdır. 2024 YR4 hala çok uzakta olduğu için bu özellikler henüz tahmin edilebilir durumda. Gökbilimciler, 2024 YR4’nün çarpma anında yaklaşık 8 milyon ton TNT’ye veya Hiroşima’ya atılan atom bombasının gücünün 500 katına eşdeğer bir hava patlaması yaratacağını düşünüyor.

‘Şehir Yıkıcı’ lakabı verildi

Bilim insanları, yerel ölçekte tehdit oluşturması sebebiyle asteroite Şehir Yıkıcı anlamına gelen “City Destroyer” lakabını verdi.

Asteroit nereye çarpacak?

NASA Mühendisi David Rankin, asteroit için bir risk koridoru çizdi. Buna göre %2’lik ihtimal gerçekleşir ve asteroit Dünya’ya düşerse, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Etiyopya, Sudan, Nijerya, Venezüela, Kolombiya ve Ekvador risk altında olacak.

Birleşmiş Milletler Harekete Geçti

Şehir Yıkıcı’ya karşı gezegenin korunması için BM acil durum protokolü etkinleştirdi. Bu protokol şimdilik sadece asteroitin hareketlerini anlamak için sürekli izleme ile sınırlı olacak.

Önlemler Test Ediliyor

Dünya’yı yıkıcı potansiyele sahip asteroitlerden korunmak için birçok kurum önleyici çalışmalar gerçekleştiriyor. NASA, 2023 DART Görevi adı verdiği projeyle Dimorphos adlı zararsız bir asteroite roket atarak testler yaptı. Bu deney, roketlerin benzer gök cisimlerine fırlatılabildiğini, bu tür çarpışmaların söz konusu nesnelerin yönünü değiştirebileceğini kanıtladı.

Related Posts

Türkiye, 2028’de resmen Ay’a gidiyor: İlklere imza atılacak

Daha önce Türkiye’de ilk olarak bizim duyurduğumuz uzay özelindeki tarihi uluslararası işbirliği resmen açıklandı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yapılan açıklamada Çin’in Chang’e 8 göreviyle 2028 yılında Ay’ı Güney Kutbu’na iki …

Batman mi Superman mi: Hangisi kazanır? Yapay zekaya da sorduk

Batman mi, Superman mi? Peki, bu iki süper kahramandan hangisi daha güçlü? Karşı karşıya gelirlerse hangisi kazanır? Çizgi roman dünyasının bu klasik tartışmasının yanıtını yapay zekaya sorduk…

Vivo Y37c tanıtıldı: 90Hz ekran ve 5.500mAh batarya ile dikkat çekiyor

Vivo, orta segment telefon serisini genişletmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Çin pazarına Dimensity 6300 işlemcili Vivo Y37 ve Y37m modellerini, ardından da Snapdragon 4 Gen 2 destekli Y37 Pro’yu sunan marka, şimdi de sessiz …

Apple Watch Ultra 3 ve SE 3 geliyor! İşte özellikleri

Apple, bu sene Watch Ultra 3 ve SE 3 modellerini piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Yeni cihazların Series 11 ile birlikte Eylül ayında tanıtılması bekleniyor. Şirket, 2024 yılında Apple Watch Ultra modelinde yalnızca yeni bir renk seçeneği sunmuş ve …

2025’te dünyada ve Türkiye’de: Finansal Teknolojiler

Peki perde arkasında hangi teknolojiler çalışıyor, bize ne fayda sağlıyor ve hangi riskleri de beraberinde getiriyor? Gelin, hem dünyada hem de Türkiye’de son yıllarda öne çıkan finansal teknolojilere yakından bakalım. YAPAY ZEKÂ: DOLANDIRICIYI …

Çip devi TSMC, dünya genelinde 24 fabrika inşa ediyor

Tayvan merkezli teknoloji devi TSMC, yüksek teknoloji çiplerin üretiminde dünya lideri konumunda. Şirket, yapay zeka sektöründeki artan çip talebi nedeniyle üretim kapasitesini hızla artırıyor. Şu anda dünya genelinde 24 fabrika inşa eden TSMC …