Enflasyona İmamoğlu ayarı: Tahmin edilen oldu

İmamoğlu Gözaltına Alındı, Piyasalar Tepkili

Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındıktan sonra tutuklanmasıyla devam eden sürece iç piyasalar sert tepki gösterdi.

Borsa’nın 2 kez devre kestiği 19 Mart gözaltı gününde Dolar 41, avro 44 lirayı geçince Merkez Bankası rezervleri kullanarak yükselişe müdahale etti.

ENFLASYONA İMAMOĞLU AYARI

Bank of America, enflasyon tahminini yüzde 25,7’den yüzde 28,1’e çıkarırken, yılsonu politika faizini de yüzde 30,5’ten yüzde 32,5’e yükseltti.

Bank of America (BofA), yayımladığı raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) net pozisyonunun son üç günde 21-23 milyar dolar arasında azaldığını belirtti. Banka, çıkışların çoğunlukla döviz tarafında olmak üzere yabancı pozisyonlarındaki azalmadan kaynaklandığını ve yerel döviz talebinin sınırlı kaldığını ifade etti.

BofA, ayrıca enflasyon tahminini yüzde 25,7’den yüzde 28,1’e revize etti. Banka, bu revizyonun büyük kısmının Nisan ayında gerçekleşeceğini öngördü. Ayrıca, enflasyonist etkilerin sınırlı olmasını beklediklerini vurguladı.

BofA, politika faizi tahminini de yüzde 32,5’e yükselterek, Nisan ayında beklenen 200 baz puanlık faiz indirimi beklentisini duraklatmaya çevirdi. Banka, Merkez Bankası’nın yerel dolarizasyon riski görmesi durumunda faiz oranlarını artırabileceğini belirtti ve likidite bonolarının döviz girişlerini hızlandırmayı amaçladığını ifade etti.

TAHMİN EDİLEN OLDU

Uzman isimler İmamoğlu operasyonunun Türkiye’yi ekonomik olarak güç duruma düşüreceğini ifade ederken Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, siyasi gerilimin tırmandığı şu günlerde, ekonominin ciddi bir maliyetle karşılaşacağını söyledi. Demiralp şöyle devam etti:

“Bu maliyetleri daha yüksek kur, daha yüksek enflasyon, daha yüksek faiz ve yavaşlayan büyüme olarak özetleyebiliriz. Yaşanan siyasi krizin ekonomik yansımalarının oldukça ciddi olacağını öngörmek mümkün. Bu seferki krizin kaynağı ekonomik değil, siyasi.”

Prof. Dr. Aykut Lenger ise İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla İstanbul Borsası’nın çok sert düştüğünü, ülke riskini gösteren CDS priminin 250’lerden 300’e çıktığını hatırlattı.

Bu ekonomik tepkinin arkasında, yabancı finansal sermaye sahiplerinin Türkiye’de siyaset ve ekonomiye olan güvensizliğinin yattığını kaydederken Bank of America’nın açıklaması ile tahmin edilen de oldu.

Lenger sözlerine şöyle devam etti:

“İmamoğlu’nun hafta sonu tutuklanması ile yeni bir aşamaya girmiş bulunuyoruz. Serbest bırakılma kararı ile tersine çevrilebilecek olan bu güvensizliğin, tutuklama kararı ile artacağını tahmin etmek güç değil. Yani piyasalarda ekonomi yönetiminin başa çıkması gereken huzursuzluğun devam edeceğini öngörebiliriz. Bu, döviz kurunun artışı, borsanın daha da düşmesi yönünde baskı yapacaktır.

Related Posts

KKM bakiyelerindeki düşüş devam ediyor

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 9 milyar 211 milyon lira azalarak 534 milyar 616 milyon liraya düştü.

2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Her ay düzenli olarak yatırılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri için gözler yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığa döndü. Peki, 2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.

Bakan Bayraktar: Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz şebekesi ile Suriye’deki şebeke arasında bağlantı oluşturulduğunu belirterek, “Yakında Suriye’ye gaz tedarik edeceğiz.” diye konuştu.

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.