F1 otomobili hızında uzun mesafeler uçabilen hidrojen elektrikli uçan araç

Avustralya merkezli sıfır emisyonlu uçak tasarımcısı ve üreticisi AMSL Aero, Formula 1 otomobil motorları için soğutma çözümleri sağlayan Conflux Technology ile iş birliği yaparak, hidrojen yakıt hücreli uçaklar için yeni soğutma sistemleri geliştirecek. Bu yenilikçi sistem, AMSL Aero’nun uzun menzilli sıfır emisyonlu elektrikli Dikey Kalkış ve İniş (eVTOL) uçağı Vertiia’da kullanılacak. Vertiia’nın F1 otomobilleri kadar hızlı olacağının da altı çiziliyor.

F1 hızında, 1.000 kilometre menzil

İş birliğinin temel amacı, Formula 1 hızında ve sıfır emisyonlu uçuşlar gerçekleştirebilen, 1.000 kilometreye kadar mesafe kat edebilen bir uçuş teknolojisine öncülük etmek. Conflux, bu hedef doğrultusunda, uçuş sırasında sürekli ısı yüklerini yönetirken, hava sürtünmesi miktarını azaltarak, ağırlığı ve hacmi minimize etmek için üç yenilikçi ısı eşanjörü konsepti geliştirdi.

Conflux’un geliştirdiği ileri düzey ısı transferi teknolojisi, AMSL Aero’nun Vertiia modelinin hidrojen yakıt hücrelerini soğutacak ve uçak, saatte 300 kilometre hızla seyir yapabilecek.

AMSL Aero, Vertiia’nın 2024 yılı sonunda Avustralya havacılık tarihinde bir ilki gerçekleştirerek ilk serbest uçuşlarını gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Bu yıl ise, Vertiia’nın hidrojen-elektrikli güçle yapılacak ilk uçuşları, Conflux’un geliştirdiği soğutma teknolojisiyle gerçekleştirilecek.

AMSL Aero, projenin ilk aşamasının tamamlandığını duyurdu. Bu aşama, uçuş sırasında karşılaşılan sürekli ısı yüklerini etkin bir şekilde yönetirken, ağırlık ve hacmi minimize etmeye yönelik üç yenilikçi ısı değiştirici tasarımı geliştirmeye odaklanmıştı. Bu aşamanın başarıyla tamamlanmasının ardından, proje ikinci aşamaya geçiyor. Bu aşamada ekibin amacı, Vertiia’nın hidrojen yakıt hücresi sistemine entegre edilecek tam ölçekli bir konseptin optimizasyonunu ve üretimini yapmak.

Related Posts

Türkiye, 2028’de resmen Ay’a gidiyor: İlklere imza atılacak

Daha önce Türkiye’de ilk olarak bizim duyurduğumuz uzay özelindeki tarihi uluslararası işbirliği resmen açıklandı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yapılan açıklamada Çin’in Chang’e 8 göreviyle 2028 yılında Ay’ı Güney Kutbu’na iki …

Batman mi Superman mi: Hangisi kazanır? Yapay zekaya da sorduk

Batman mi, Superman mi? Peki, bu iki süper kahramandan hangisi daha güçlü? Karşı karşıya gelirlerse hangisi kazanır? Çizgi roman dünyasının bu klasik tartışmasının yanıtını yapay zekaya sorduk…

Vivo Y37c tanıtıldı: 90Hz ekran ve 5.500mAh batarya ile dikkat çekiyor

Vivo, orta segment telefon serisini genişletmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Çin pazarına Dimensity 6300 işlemcili Vivo Y37 ve Y37m modellerini, ardından da Snapdragon 4 Gen 2 destekli Y37 Pro’yu sunan marka, şimdi de sessiz …

Apple Watch Ultra 3 ve SE 3 geliyor! İşte özellikleri

Apple, bu sene Watch Ultra 3 ve SE 3 modellerini piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Yeni cihazların Series 11 ile birlikte Eylül ayında tanıtılması bekleniyor. Şirket, 2024 yılında Apple Watch Ultra modelinde yalnızca yeni bir renk seçeneği sunmuş ve …

2025’te dünyada ve Türkiye’de: Finansal Teknolojiler

Peki perde arkasında hangi teknolojiler çalışıyor, bize ne fayda sağlıyor ve hangi riskleri de beraberinde getiriyor? Gelin, hem dünyada hem de Türkiye’de son yıllarda öne çıkan finansal teknolojilere yakından bakalım. YAPAY ZEKÂ: DOLANDIRICIYI …

Çip devi TSMC, dünya genelinde 24 fabrika inşa ediyor

Tayvan merkezli teknoloji devi TSMC, yüksek teknoloji çiplerin üretiminde dünya lideri konumunda. Şirket, yapay zeka sektöründeki artan çip talebi nedeniyle üretim kapasitesini hızla artırıyor. Şu anda dünya genelinde 24 fabrika inşa eden TSMC …