Gayrimenkuller üzerinden gelir elde edip vergisini vermeyenler MEVA’ya takıldı

Maliye Bakanlığı Taşınmazları Denetliyor: 9 Bin 150 Kişiden Açıklama Talep Edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında Mekansal Veri Analiz (MEVA) Sistemi’ni devreye aldı. Bu sistem sayesinde, bu yıl içinde 16 binden fazla taşınmaz tarandı ve tapu beyanı ile gerçek değer arasında fark olanlar için 9 bin 150 kişiden açıklama istendi.

Bakanlık, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirlerin vergi ve harçlarının takibini yaparak kayıt dışı ekonomiyle mücadele ediyor. MEVA Sistemi, gayrimenkullerin alım satımı ve kiralanmasıyla elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harç gibi yükümlülüklerin izlenmesini sağlıyor.

GİB Teknoloji ekipleri tarafından geliştirilen MEVA uygulaması, coğrafi bilgi sistemi temelli bir yazılım ile çalışıyor. Bu uygulama tapu ve kadastro bilgileri, ikametgah ve yapı belgeleri, banka kredisi ve gayrimenkul ilan bilgileri ile değerleme uzmanları tarafından düzenlenen raporları kullanarak taşınmazların gerçek piyasa değerlerini tespit ediyor.

MEVA, gayrimenkullerin gerçek satış değerini belirleyerek vergi denetim süreçlerine önemli katkı sağlıyor. Sistemin kullanım alanı genişleyerek, 81 il merkezinde bulunan defterdarlıklarda da kullanılmaya başlandı.

Defterdarlıklar, gerçek ve güncel satış değerlerini analiz ederek tapuda gösterilen bedeller ile gerçek alım satım tutarlarını karşılaştırıyor. Tapuda gerçek satış değerinden düşük bedelle işlem yapılan taşınmazlar belirlenerek alıcı ve satıcılardan açıklama isteniyor.

MEVA uygulaması sayesinde tapuda gerçek satış bedelinden düşük işlem yapanlar, pişmanlık hükümlerinden yararlanarak eksik ödedikleri harç miktarını cezasız olarak ödeyebiliyor. Bu sayede kayıt dışılığın azaltılması ve vergiye uyumun artırılması hedefleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MEVA’nın ülke genelindeki tüm vergi dairelerinde kullanılacağını belirtti ve gayrimenkullerin kiralanmasıyla elde edilen gelirlerin de sistem üzerinden takip edilebileceğini vurguladı.

Related Posts

Arabalı vapura zam! Belediye duyurdu

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ Genel Müdürlüğü’nün işlettiği Bostanlı ve Üçkuyular iskeleleri arasında hizmet veren araba vapurlarının ücretine zam yapıldı. Yeni tarifeye göre motosiklet 50 TL’den 75 TL’ye, otomobil 160 TL’den 200 TL’ye, orta …

Benzin ve motorine bir zam daha geliyor! 50 TL sınırı tamamen aşılacak

İsrail ile İran arasındaki çatışmalar petrol fiyatlarını yükseltirken, gelişmeler Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına da zam olarak yansıyor. Geçtiğimiz Cuma benzine gelen 1 lira 46 kuruşluk zammın ardından, dün de motorine 1 lira 75 kuruşluk zam …

Ehliyet sahipleri nüfus müdürlüklerine akın ediyor: 1 Ağustos’tan sonra 7 bin 438 TL’ye yükselecek

Sürücü belgelerini yenilemek için tanınan sürede sona yaklaşılıyor. 1 Ocak 2016’da başlayan eski tip ehliyetlerin yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilme süreci 31 Temmuz 2025’te son bulacak. Bu tarihe kadar yenileme işlemini tamamlamayan sürücüler hem cezai yaptırımlarla hem de yüksek yenileme ücretiyle karşı karşıya kalacak.

Üreticiyi zirai don tüketiciyi fiyat vurdu

Nisan ayında yaşanan kar yağışı ve soğuk hava etkisiyle don vuran kiraz ağaçlarının verimi düşük. Üreticinin satacak ürünü az, tüketici ise markette kilo fiyatı 600 liradan düşük kiraz bulamıyor.

Çalışma Bakanı ile görüşen Türk-İş, bugün de Maliye Bakanlığı’na yürüyecek: İşçi meydanlarda!

Yaklaşık 600 bin kamu işçisini kapsayan sözleşme kapsamında Türk-İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile görüştü. Hükümetin teklifinin kabul edilemez olduğunu iletti. İktidar ise işçilerden taleplerinde indirim istedi.

Evlenenler, askere gidecekler, işten ayrılacaklar dikkat: Kıdem tazminatı yükseliyor

İşten kıdem tazminatını alarak ayrılmak isteyenlerin Temmuz ayını beklemesi menfaatlerine olacak. En düşük zamda bile her yıl için ekstra 7 bin lira alabilirsiniz.