Giritli Mahallesi, 18’inci yüzyıl İtalyan mimarisini bugüne taşıyor

Giritli Mahallesi: İtalyan ve Antik Yunan Mimarisinin Buluştuğu Bir Cennet

Mudanya’nın tarihi Giritli Mahallesi, 1800’lü yılların sonlarındaki bir yangın sonrasında, İtalyan mimar Piçiretu’nun liderliğinde modern bir şekilde yeniden inşa edildi. Mahalle, Antik Yunan mimarı Hippodamos’un geliştirdiği izgara planıyla şekillendirildi ve günümüzde adeta bir açık hava müzesi gibi.

Denize paralel konumlandırılmış 3 ana cadde ve bunları kesen dar sokaklarıyla dikkat çeken Giritli Mahallesi, 18. yüzyıl İtalyan mimarisinin izlerini taşıyor ve her evden deniz manzarası sunuyor. Ayrıca, evlerdeki geometrik tavan süslemeleri ve vitraylı pencereler, mahallenin atmosferini tamamlıyor.

“Mudanya’da Yepyeni Bir Mimarlık Anlayışı”

Büyük yangın sonrasında Giritli Mahallesi’ni canlandırmak için harekete geçen dönemin yetkilileri ve mahalle sakinleri, İtalyan mimar Piçiretu ile işbirliği yaparak yeni bir mimari anlayışı ortaya koydular. Mudanya Lozan Mübadilleri Derneği Başkanı Hüseyin Türker, “Mahalle, her açıdan deniz manzarası sunacak şekilde tasarlandı ve bugün hala o eski huzuru yaşatıyor.” şeklinde konuştu.

“Geçmişten Günümüze Gelen Bir Hazine”

Eski Giritlilerin izlerini taşıyan mahallede, Rum mimarisinin tipik özellikleri bariz bir şekilde görülüyor. Evlerin genel olarak 1 oda ve mutfaktan oluşan giriş katı, 2 oda olan ikinci kat ve yatak odalarının bulunduğu en üst kat şeklinde tasarlandığını belirten Türker, “Bugün restore edilen ve asırlık tarihlerini koruyan evler, mahallenin kültürel zenginliğini gözler önüne seriyor. Giritli Mahallesi, Mudanya’nın tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan önemli bir miras niteliği taşıyor.” diye belirtti.

Related Posts

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’ne yeni rektör

Yaklaşık 10 yıldır rektörlük görevinde bulunan Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu’nun görevden ayrılmasından sonra Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi rektörlüğüne uzun yıllardır kurumda çeşitli görevler üstlenen Prof. Dr. Adem Akçakaya getirildi.

BİLSEM öğrencilerinin “Kariyer Gelişimlerinin İncelenmesi Araştırması” sonuçlandı

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Türkiye genelindeki BİLSEM’lerde eğitim alan öğrencilerle gerçekleştirilen “Ortaöğretim Kademesindeki Özel Yetenekli Öğrencilerin Kariyer Gelişimlerinin İncelenmesi Araştırması”nın sonuçları belli oldu.

MEB’in ortaokul hamlesi: İmam hatiplere sınavla öğrenci çekme

Bazı imam hatip liselerinin bünyesindeki ortaokullara sınavla öğrenci almasına tepki gösteren Eğitim-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Kadir Toruş, “İmam Hatiplere daha fazla öğrenci çekme gibi bir algı yaratma çabası içerisindeler” dedi.

MEB, milli eğitim müdürlükleri yönetmeliğinde ÖMY ile TYMM’ye yönelik düzenleme yaptı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Milli Eğitim Müdürlükleri Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Bakanlık yönetmelikte yaptığı değişikliklerle milli eğitim müdürlüklerine Öğretmen Meslek Yasası’yla (ÖMY) getirilen Milli Eğitim Akademisi’ni eklerken; eğitim kurumlarında din ve ahlâk eğitim-öğretimini geliştirmek ve yaygınlaştırma görevi de getirildi.

Üniversiteden dolandırıcılığa karşı bilinçlendirme hamlesi

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi “Kırsalda Kalkınma İçin Anahtar: Dijital Finansal Okuryazarlık Yetkinliklerinin Artırılması” projesi kapsamında, Tokat il genelinde ve kırsal bölgelerde vatandaşları bilinçlendirmeye yönelik eğitimler veriyor.

En iyi üniversiteler belli oldu! Asya’da ilk 100’deyiz

Yapılan araştırmalar sonucu Asya’nın en iyi üniversiteleri açıklandı. Times Higher Education’ın (THE) raporunda, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ilk 100’de yer aldı. Sıralamada Türkiye’den 27 üniversite ilk 500’e girme başarısını gösterdi.