Halkın enflasyon kaygısı artıyor: Altın ve dolar güvenli liman oldu

Koç Üniversitesi Anketi: Vatandaşların Enflasyon Beklentileri Yükseliyor

Koç Üniversitesi’nin yaptığı ankete göre, vatandaşların enflasyon beklentilerinde artış var. Önümüzdeki 12 aya yönelik enflasyon tahmini yüzde 66’dan yüzde 68’e yükseldi. Aynı şekilde, yıl sonu enflasyon beklentisi de yüzde 67’den yüzde 69’a çıktı. Geçen 12 ayda hissedilen enflasyon oranı ise yüzde 74’ten yüzde 78’e yükseldi.

Altın Yine Popüler, Dolar Talebi Artıyor

Anket kapsamında katılımcılara tasarruflarını nasıl değerlendirmeyi planladıkları soruldu. Sonuçlara göre altın, üst üste ikinci ay en çok tercih edilen yatırım aracı oldu. Ayrıca, katılımcıların dövize olan ilgisi de arttı; dolar alımı tercihi bir önceki aya göre yüzde 13 arttı ve dolarizasyon eğilimi güçlendi. Türk lirası mevduatlarına olan ilgi de yüzde 8 arttı.

Gençler ve Yaşlılar Enflasyondan Daha Endişeli

Yaş gruplarına göre enflasyon beklentileri incelendiğinde, en genç ve en yaşlı katılımcıların en yüksek beklentilere sahip olduğu görüldü. Orta yaş grubunun ise daha iyimser olduğu belirlendi. Bu durum, enflasyon algısının yaşla birlikte değiştiğini gösteriyor.

Eğitim Düzeyi Enflasyon Beklentilerini Etkiliyor

Anket, eğitim düzeyine göre analiz edildiğinde, üniversite mezunlarının enflasyon beklentilerinde düşüş yaşandığı görüldü. Nisan ayında üniversite mezunlarının 12 aylık beklentisi yüzde 64’ten yüzde 62’ye gerilerken, lise mezunlarında bu oran yüzde 66’dan yüzde 74’e yükseldi. Bu veri, ekonomik beklentilerin eğitim seviyesiyle ilişkili olabileceğini gösteriyor.

Related Posts

Piyasalarda gün ortası 24 Nisan 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,27 değer kazanarak 9.336,89 puana çıktı.

Bakan Şimşek ABD’de Bessent ile görüştü: Ekonomik işbirliği masada

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington’da ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile bir araya geldi. Görüşmede ekonomik ilişkiler ve bölgesel işbirliği konuları ele alındı.

Milyonlarca kişinin hayatı hiçe sayılıyor! Talan edilen deprem vergileri ile neler yapılabilirdi?

İstanbul’da dün 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre sarsıntı, Marmara Bölgesi’nin tamamında hissedildi. Depremden sonra çok sayıda artçı sarsıntı kaydedilirken deprem vergileri ve kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersizliği tekrar tartışma konusu oldu. Peki 22 yıllık AKP iktidarında toplanan deprem vergileriyle kaç ev kentsel dönüşüme girebilirdi? İşte ayrıntılar…

Uzmanlardan acil dönüşüm uyarısı! İstanbul için kırmızı alarm: her 3 binadan biri riskli

Uzmanlar, İstanbul’da riskli olduğu belirtilen 1,5 milyon konutun depreme karşı güçlendirilmesi veya dönüştürülmesi için acele edilmesi gerektiğini vurguladı.

ING Leasing’de Onur Gül Atandı

Onur Gül, ING Leasing Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Üyeliği’ne atanmıştır.

Garanti BBVA’ya 6. Uluslararası İş Güvenliği Ödülü

Garanti BBVA, British Safety Council’dan 6. kez Uluslararası İş Güvenliği Ödülü’nü kazandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir