İnme geçirmenize bir hafta kaldığını gösteren 3 sıra dışı işaret

Felçle Mücadelede Yapılması Gerekenler

Dünya genelinde binlerce insan felç geçirirken binlerce kişi hayatını kaybetmekte. Stroke Association tarafından yapılan bir araştırmaya göre, felçlerin %90’ının önlenebilir olduğuna dikkat çekiliyor.

Felç, beynin bir kısmına kan akışının durması sonucu meydana gelir. İnme Derneği’nin açıklamasına göre, felç, beyin hücrelerinin ölmesine neden olan kan akışının kesilmesi durumunda ortaya çıkar. Felcin etkileri ise, beyindeki hasarın büyüklüğü ve nerede meydana geldiğine bağlı olarak vücudun hareket kabiliyeti, düşünce süreçleri ve duyguları etkileyebilir.

FAST Testi ile Felcin Belirtilerini Anlayın

İnme, tıbbi bir acil durumdur ve belirtilerinin fark edilmesi durumunda hızlı müdahale gerekebilir. FAST testi ile yüz zayıflığı, kol güçsüzlüğü, konuşma zorluğu gibi belirtiler hakkında bilgi edinmek mümkündür. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, derhal acil yardım çağrısı yapmayı unutmayın.

Felcin Öncü Belirtilerine Dikkat!

Felç, ani güçsüzlük veya uyuşma, konuşma zorluğu, görme kaybı, ani hafıza kaybı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu belirtiler, bir felç veya geçici iskemik atakın habercisi olabilir. Mini felç denilen durumda ise semptomlar 24 saatten kısa sürebilir ancak bu durum sonrasında felç riski artabilir.

Atriyal fibrilasyon (AF) adlı durum da felç riskini artırabilir. AF, düzensiz kalp atışlarına neden olabilir ve beyin pıhtılarının oluşumuna zemin hazırlayarak felç riskini beş kat artırabilir. AF genellikle belirti vermez fakat çarpıntı, yorgunluk ve nefes darlığı gibi şikayetler görülebilir.

Related Posts

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Uzmanlar uyardı: Yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riski artıyor

Okulların kapanmasıyla birlikte çocukların açık alanlarda geçirdiği sürede artış yaşandığını belirten çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ferunda Demir, yaz aylarında çocuklarda kırık, çarpma ve morluk riskine dikkati çekerek aileleri uyardı. Demir, “Çocuklar çok hareketli. Düşme ve çarpma sonrası morarma, şişlik ya da hareket kısıtlılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalı” dedi.

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Dermatolojik onay almayan ıslak mendiller cilt sağlığını tehlikeye atıyor

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Nuri Kalaycı, son yıllarda kullanımı artan ıslak mendilin doğru seçilmesi gerektiğini söyledi.Doç. Dr.Kalaycı:”Bu tarz ürünler cilt bariyerini bozarak kuruluk ve bazen hasara yol açabiliyor. İçeriğinde bulunan bu maddelere karşı kişinin hassasiyeti var ise buna bağlı olarak cilt üzerinde alerjik kontakt dermatit dediğimiz tablonun ortaya çıkmasına sebep olabiliyor”açıklamasında bulundu.

Kene taşıyan hayvanlara dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte Türkiye genelinde kene vakalarında artış yaşanıyor. Kene yapışması sonucu bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle son bir ayda Sivas’ta biri bebek 4 kişi, Tokat’ta da bir bebek hayatını kaybetti.