Kirazın kilosu 500 liraya dayandı: Artvinli pazarcı: “Bu yıl yerli kiraz yok, hava şartları kötü geçti, don vurdu”

Artvin Pazarcıları Kiraz Kriziyle Karşı Karşıya

Artvin’de pazarcılar, yükselen maliyetler, azalan müşteri sayısı ve ödeme zorluklarından dertli. Kirazın kilosu 500 liraya kadar çıktı, kredi kartı ve veresiye ile alışveriş neredeyse imkansız hale geldi.

“Kiraz Bulamıyoruz, Bulduklarımızı da Satamıyoruz”

30 yıldır pazarcılık yapan Dursun Noyan, “Şu anda kirazın kilosu 400 ila 500 lira arasında değişiyor. Normalde market fiyatının yarısına satardık ama artık bu mümkün değil. Bu sene yerli kiraz da yok, hava şartları kötü gitti, don vurdu. Amasya’dan hiç kiraz gelmedi. Mersin ve Adana’dan gelen az miktardaki kiraz da pahalıya mal oluyor. Bir araçla 100 kasa kiraz getirirken şimdi sadece 10 kasa geliyor. Veresiye verme şansımız yok çünkü dönüşte mal alacak durumda değiliz. Kredi kartıyla alışveriş yapmak isteyenler oluyor ama şu an kredi kartından lira çekince 8,5 lira götürüyor. Bu yüzden kredi kartı kullanmayı pek tercih etmiyoruz. Nakit para da bulamıyoruz. Bu dönemde pazarın en yoğun zamanı olması gerekirken maalesef beklediğimizi bulamıyoruz.

“Fiyatlar Ucuz Ama Alıcılar Zorlanıyor”

Pazarcı Recep Bilir, “Vatandaşın yararına satıyoruz; 3 kilosu 100 lira ama satışlarımız çok düşük. El arabasıyla üzüm satmaya başladık, şimdi ise bir domatesi 15 liraya alırken 30 liraya satmak zorunda kalıyoruz” dedi.

Diğer bir pazarcı olan Muhammet Çimen, “Fiyatlar piyasaya göre ucuz ama insanlar almakta zorlanıyor. Kredi kartını kullanamıyoruz çünkü müşteri fiyat sormaya geldiğinde kartla uğraşırsak kaçıyorlar. Burada market gibi sıra yok. Veresiye isteyen çok ama sonra ortadan kayboluyorlar. 15 lira kazanacağım diyerek 300 lirayı boşuna harcayamam” dedi.

Çimen, çiftçilerin durumunun da kötü olduğunu belirterek, “20 liraya çikolata alınan yerde patates 12,5 liraysa çiftçi zor durumdadır” dedi.

“Kredi Kartı Kabul Edemiyoruz”

Patates satan esnaf, kredi kartı ve veresiye taleplerinin arttığını ancak buna olumlu yanıt veremediklerini belirterek, “Veresiye verirsek 4 kamyon mal satışı yapabiliriz ama sonrası belirsiz. Kredi kartını da kabul edemiyoruz, sistem buna uygun değil” diye konuştu.

Pazar alışverişi yapan Mahmut Akyıldız da “Şu an karpuz aldık, kilosu 15 lira. Cüzi bütçemize göre pahalı. Kredi kartı kullanmıyorum, kullanmak istesem de nasıl ödeyeceğim meçhul. Alım gücümüz oldukça düştü” dedi.

Related Posts

25 milyar dolarlık dev projeye ortak aranıyor: Ruslar Akkuyu’yu satılığa çıkardı

Rusya’nın devlete bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki yüzde 49’luk hissesini satmak üzere Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelere başladı. Bloomberg’e konuşan Rosatom …

Kilis’te biber hasadı başladı

Kilis’te kentin önemli gelir kaynaklarından biri olan ve yaklaşık 54 bin dekarda ekilen biberin hasadına başlandı.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (30 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 3,62 değer kazanarak 9.745,80 puana çıktı.Cuma günü 9.404,89 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 47,97 puan artışla 9.452,86 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Çin’de imalat sanayii üst üste üçüncü ayda da daraldı

Deflasyon endişeleri ile beraber tüketici talebi de zayıf seyrediyor

Bir marka daha Türkiye’den çekildi

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio Paper Corporation ürettiği bebek bezi markası Goo.N kritik bir karar aldı. Türkiye’de yıllardır bebek bezi, giyilebilir külot bez ve çeşitli hijyen malzemeleri satışı yapan şirket, mevcut ekonomik …

TÜRKONFED, ekonominin itici gücü olan KOBİ’lerin sorunlarının arttığını raporlaştırdı: ‘İlk hedef ayakta kalma’

Yönetim kurulu başkanı Süleyman Sönmez, ticaret savaşları, finansal daralma, yüksek enflasyon ve siyasi gelişmelerin oluşturduğu krizin ciddi yük getirdiğini vurguladı.