Milyonlarca kişinin hayatı hiçe sayılıyor! Talan edilen deprem vergileri ile neler yapılabilirdi?

İstanbul’da Meydana Gelen 6,2 Büyüklüğündeki Deprem Hakkında Detaylar

İstanbul’da dün yaşanan deprem, AFAD’ın verilerine göre 6,2 büyüklüğündeydi ve İstanbul, Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir gibi çevre illerde yoğun bir şekilde hissedildi.

AFAD Deprem Dairesi’ne göre, deprem öncesinde saat 12.13’te Marmara Denizi’nde İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında 3,9 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi. Ardından saat 12:49’da meydana gelen ana deprem ise 13 saniye sürdü ve Marmara Bölgesi’nin her yerinde hissedildi.

İstanbul Artçı Sarsıntılarla Sallandı

Ana depremin ardından birçok artçı sarsıntı yaşandı. Saat 12.51’de 5,9 ve 4,4 büyüklüğünde, saat 13:01’de 4,8 büyüklüğünde, saat 13.02’de 4,5 ve 4,9 büyüklüğünde artçı depremler kaydedildi. Ayrıca saat 15.12’de Büyükçekmece açıklarında 4,9 büyüklüğünde bir sarsıntı daha yaşandı.

Deprem sarsıntıları gece boyunca devam ederken, AFAD Deprem Dairesi bugün sabah saat 07:19’da Büyükçekmece ilçesinde 4,1 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti.

Deprem Vergisi ve Kentsel Dönüşüm Çalışmaları

Depremin ardından gündeme gelen tartışmalardan biri de 1999 Gölcük depreminden sonra getirilen ve kalıcı hale gelen Özel İletişim Vergisi (ÖİV) yani halk arasındaki adıyla ‘deprem vergisi‘ konusuydu. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, 1999 yılından itibaren toplanan ÖİV miktarı 2024 yılı sonunda 142 milyar 424 milyon TL (yaklaşık 42 milyar dolar) oldu.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının maliyeti ise birçok faktöre bağlı olarak değişiyor. Bir inşaat projesinin bedeli bina konumuna, zemin etüdüne, yıkım maliyetine ve dönüşüm süresine göre değişkenlik gösteriyor. 100 m² standart bir dairenin yapım maliyeti yaklaşık olarak 1 milyon 500 bin TL ile 2 milyon 500 bin TL arasında değişmektedir.

Depreme Karşı Yapı Güçlendirme Maliyeti

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) verilerine göre, bir daire veya binanın güçlendirme maliyeti 5 bin TL’den 250 bin TL’ye kadar değişiklik gösterebiliyor. Toplanan vergilerle her bina için en fazla 250 bin TL harcanarak 6 milyon 437 bin 768 bina depreme karşı güçlendirilebilir. Ayrıca, ortalama 100 bin TL harcanarak bu sayı 16 milyon 94 bin 420’ye kadar çıkabilir.

İstanbul’daki konut sayısı yaklaşık olarak 6 milyon civarındadır. Geçmişte yaşanan depremler, kentsel dönüşüm ve güçlendirme çalışmalarının önemini bir kez daha hatırlatmaktadır.

Related Posts

Şimşek, IMF Başkanı ile görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile bir araya geldi.

Bakan Şimşek, Washington’da yatırımcılarla buluştu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Barclays, Jefferies, JP Morgan ve Bank of America’nın ayrı ayrı düzenlediği yatırımcı toplantılarında Türkiye ekonomisine dair güncel gelişmeler ve gelecek dönem perspektifine ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan enflasyon ve faizlere ilişkin net mesaj

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, “Sıkı para politikası duruşuna ilişkin kararlılık, iç talebin yavaşlaması, Türk lirasındaki reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme yoluyla dezenflasyon sürecini güçlendiriyor.” dedi.

Piyasalarda gün ortası 24 Nisan 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,27 değer kazanarak 9.336,89 puana çıktı.

Bakan Şimşek ABD’de Bessent ile görüştü: Ekonomik işbirliği masada

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Washington’da ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile bir araya geldi. Görüşmede ekonomik ilişkiler ve bölgesel işbirliği konuları ele alındı.

Uzmanlardan acil dönüşüm uyarısı! İstanbul için kırmızı alarm: her 3 binadan biri riskli

Uzmanlar, İstanbul’da riskli olduğu belirtilen 1,5 milyon konutun depreme karşı güçlendirilmesi veya dönüştürülmesi için acele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir