PPK toplantı özeti yayımlandı

“`html

TCMB’nin Para Politikası Toplantısı Özeti Yayınlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, 17 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirdiği toplantının özetini kamuoyuyla paylaştı.

Küresel Belirsizlikler ve Ekonomik Etkileri

Özette, küresel ticaret politikaları üzerindeki belirsizliklerin arttığı, son dönemlerdeki korumacı yaklaşımların bu durumu daha da derinleştirdiği belirtildi. Ayrıca, bu gelişmelerin, küresel ekonomi ve finansal piyasalardaki risklerin belirginleşmesine yol açtığı vurgulandı. Bu koşullar, küresel büyümenin görünümünü olumsuz etkilediği ifade edildi.

Büyüme Beklentilerinin Güncellenmesi

Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin büyüme tahminleri düşürüldü. Türkiye’nin dış ticaret ortaklarının ihracat paylarına göre ağırlıklandırılan küresel büyüme endeksi 2025 için yüzde 2,1’den 1,7’ye revize edildi. Ayrıca, 2026 yılı için bu oran yüzde 2,4’ten yüzde 1,9’a düşürüldü.

Emtia Fiyatlarındaki Düşüşler

Küresel talepteki bozulmalar, doğalgaz ve petrolde belirgin olmak üzere emtia fiyatlarının düşmesine neden oldu. ABD’nin gelecekteki ticaret politikalarının yönü ve diğer ülkelerin alacağı karşı tedbirler, jeopolitik risklerle birlikte küresel ticaret açısından kritik riskler arasında yer alıyor.

Enflasyon ve Faiz Oranları

Tarife artışlarının enflasyon üzerindeki etkileri ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Özellikle ABD gibi gelişmiş ülkelerde enflasyon beklenteleri artış göstermekte. Özette, küresel enflasyondaki düşüşün yavaşlayacağı ve merkez bankalarının indirimlerde temkinli olacakları vurgulandı. Küresel belirsizliklerin artması, risk iştahını önemli ölçüde azaltarak, gelişmekte olan piyasalardan portföy çıkışlarını hızlandırdı.

Türk Lirası Faiz Oranları ve Kredi Büyümesi

Türk lirası (TL) mevduat faizleri, 7 Mart’tan bu yana 275 baz puan artarak 11 Nisan itibarıyla yüzde 51,9’a ulaştı. Aynı dönemde, TL ticari kredi faizleri yüzde 54,9, ihtiyaç kredisi faizleri yüzde 69,7 seviyesine çıkarken, konut kredisi faizleri ise 26 baz puan azalarak yüzde 39,6 oldu. Taşıt kredisi faizleri ise 26 baz puan artarak yüzde 43,0’a yükseldi. Bireysel kredilerin büyümesi, kredi kartı üzerindeki yavaşlama nedeniyle düşük seviyelerde seyretti. Yabancı para (YP) ticari kredilerdeki büyüme oranları ise bir önceki döneme göre düşüş gösterdi.

Varlık Piyasalarındaki Gelişmeler

TCMB’nin brüt uluslararası rezervleri, 7 Mart’tan bu yana 22,4 milyar ABD doları azalarak 147,5 milyar ABD doları seviyesine geriledi. Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi, 16 Nisan itibarıyla 343 baz puana yükseldi. DİBS ve hisse senedi piyasalarından toplam 7,5 milyar ABD doları net portföy çıkışı yaşandı.

Perakende ve İmalat Sektörü Verileri

Şubat ayında perakende satış hacminde aylık bazda yüzde 1,1; çeyreklik bazda ise yüzde 3,7 artış kaydedildi. Ayrıca, ticaret satış hacim endeksi de benzer bir artış gösterdi. İmalat sanayi firmaları içinde iç piyasa siparişleri sınırlı bir artış kaydetti.

İstihdam ve İşsizlik Durumu

Şubat ayında mevsimsellikten arındırılmış istihdam 32,3 milyon kişi olarak gerçekleşti ve işgücüne katılım oranı çeyrek bazda azaldı. İşsizlik oranı ise yüzde 8,3’e düştü. Gelecek yıl için imalat sanayi firmalarının istihdam beklentileri, tarihsel ortalamanın altında seviyelerde seyretti.

Cari İşlemler Dengesi

Cari işlemler dengesi, şubat ayında 4,4 milyar ABD doları açık vermiştir. 12 aylık birikimli cari açık ise 12,8 milyar ABD doları seviyesine ulaştı. Bu süreçte, hizmetler dengesinin güçlü seyrine rağmen; altın ve enerji dış ticaretındaki açıklar dikkate alındı.

İhracat ve İthalat Trendleri

Mart ayında mevsimsellikten arındırılmış ihracat ve ithalat artış gösterdi. İhracattaki artış Ramazan Bayramı öncesindeki alımlarla ilişkilendirildi. Bu dönemde altın ithalatı 1,6 milyar ABD doları olarak gerçekleşirken, toplam birikim 18,5 milyar ABD doları seviyesine ulaştı.

Finansal Piyasalarda Gelişmeler

Finansal piyasalardaki son gelişmeler, enflasyon beklentilerini olumsuz etkiledi. Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 30,0 olarak güncellendi. Hane halkı ve reel sektör beklentileri ise mevcut seviyelerinde kaldı.

Sonuç ve Değerlendirme

Merkez Bankası, para politikası duruşunu sıkı tutmayı ve fiyat istikrarını sürdürmeyi hedeflemektedir. Tüm önlemlerin enflasyonu orta vadede %5 hedefine ulaşacak şekilde değerlendirilmesi ön plandadır.

Finansal piyasalardaki gelişmeler göz önünde bulundurularak, toplam likidite yönetimi her zaman etki alanında kalacak ve gerektiğinde ilave önlemler alınacaktır.

“`

Related Posts

Riskli binaların yıkım ve yeniden yapımı: İşte adım adım süreç

Depreme karşı dayanıklılığı ve içinde yaşayanların can güvenliğinin olmadığı riskli yapıların tespitine yönelik işlemler 4 aşamada yapılıyor.

Ticaret Bakanlığı açıkladı! Deprem fırsatçılarına 14.5 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı “Deprem sonrası satılık ve kiralık emlak fiyatlarında artış yapan kişilere cezai yaptırım uygulandı” açıklamasında bulundu.

Altını böyle almak büyük risk! ”Batarsınız”

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta rekor üstüne rekor kırarak yatırımcıların dikkatini her zamankinden daha fazla çekmeyi başararak, vatandaşlar altın almak için çözümler üretmeye başladı. Son zamanlarda ise kredi ve nakit avansla altın alımının yaygınlaştığı göründü. Uzmanlar bu durumun yatırım için uygun olmadığına dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Şimşek, IMF Başkanı ile görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’de IMF Başkanı Kristalina Georgieva ile bir araya geldi.

Bakan Şimşek, Washington’da yatırımcılarla buluştu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Barclays, Jefferies, JP Morgan ve Bank of America’nın ayrı ayrı düzenlediği yatırımcı toplantılarında Türkiye ekonomisine dair güncel gelişmeler ve gelecek dönem perspektifine ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Merkez Bankası Başkanı Karahan’dan enflasyon ve faizlere ilişkin net mesaj

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, “Sıkı para politikası duruşuna ilişkin kararlılık, iç talebin yavaşlaması, Türk lirasındaki reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki iyileşme yoluyla dezenflasyon sürecini güçlendiriyor.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir