SGK Uzmanı uyardı: Mağduru olmayın! SGK başvurularında kritik 3+3 ay detayı

Sosyal Güvenlik Kurumu’na Başvurularda 3+3 Ay Kuralı Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) yapılan başvurularda hukuki sürecin sekteye uğradığı çoğu kişinin bilmediği bir zaman çizelgesi bulunmaktadır. Kuruma yapılan başvurularda 3 ay boyunca cevap alınmadığında, bu durum başvurunun reddedildiği anlamına gelmektedir. Sonraki 3 ay içerisinde kişi, hakları için yargı yoluna gitmelidir, aksi halde haklarını kaybedebilir.

3+3 Ay Nedir?

Bu durumun “makul süre” terimi ile adlandırıldığını belirten SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Dünya Gazetesi’ndeki köşesinde durumu açıklamaktadır. Yargıtay’ın yerleşik içtihatlarına göre, SGK’ya yapılan başvuruların reddedilmesi veya cevapsız kalması durumlarında, başvuru sahibinin makul süre içinde dava açması gerekmektedir. Bu makul süre, Yargıtay tarafından “3+3 ay” olarak belirlenmiştir.

Erdursun 3+3’ü açıklamaktadır: “İlk 3 ay, idareye başvuru tarihinden itibaren Kurumun cevap verme süresi olarak değerlendirilir. Kurum, bu süre içinde yanıt vermezse, bu durum ‘zımni ret’ sayılır. Ardından gelen ikinci 3 ay ise, kişinin bu zımni ret işlemine karşı dava açabilmesi için tanınan süredir.”

Erdursun, bu sürecin toplamda 6 ay olduğunu belirtmekte ve eğer bu 6 ay içerisinde hiçbir adım atılmamışsa kişinin artık yargı yoluna gitme hakkını da kaybedebileceğini vurgulamaktadır. Önemli olan nokta, SGK’dan gelen cevabın ya da cevapsızlığın “henüz işlem yapılmadı” olarak yorumlanmasıdır.

Resmi Yazı Şartı

SGK’dan “bekleyin, değerlendiriyoruz” gibi resmi olmayan ifadelerle karşılaşıldığında, Erdursun sürecin işlemeye başladığını belirtmektedir. 3+3 süresinin sadece teknik bir ayrıntı olmadığını vurgulayan Erdursun, durumu bir örnek ile açıklamaktadır.

Related Posts

Arabalı vapura zam! Belediye duyurdu

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ Genel Müdürlüğü’nün işlettiği Bostanlı ve Üçkuyular iskeleleri arasında hizmet veren araba vapurlarının ücretine zam yapıldı. Yeni tarifeye göre motosiklet 50 TL’den 75 TL’ye, otomobil 160 TL’den 200 TL’ye, orta …

Benzin ve motorine bir zam daha geliyor! 50 TL sınırı tamamen aşılacak

İsrail ile İran arasındaki çatışmalar petrol fiyatlarını yükseltirken, gelişmeler Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına da zam olarak yansıyor. Geçtiğimiz Cuma benzine gelen 1 lira 46 kuruşluk zammın ardından, dün de motorine 1 lira 75 kuruşluk zam …

Ehliyet sahipleri nüfus müdürlüklerine akın ediyor: 1 Ağustos’tan sonra 7 bin 438 TL’ye yükselecek

Sürücü belgelerini yenilemek için tanınan sürede sona yaklaşılıyor. 1 Ocak 2016’da başlayan eski tip ehliyetlerin yeni tip sürücü belgeleriyle değiştirilme süreci 31 Temmuz 2025’te son bulacak. Bu tarihe kadar yenileme işlemini tamamlamayan sürücüler hem cezai yaptırımlarla hem de yüksek yenileme ücretiyle karşı karşıya kalacak.

Üreticiyi zirai don tüketiciyi fiyat vurdu

Nisan ayında yaşanan kar yağışı ve soğuk hava etkisiyle don vuran kiraz ağaçlarının verimi düşük. Üreticinin satacak ürünü az, tüketici ise markette kilo fiyatı 600 liradan düşük kiraz bulamıyor.

Çalışma Bakanı ile görüşen Türk-İş, bugün de Maliye Bakanlığı’na yürüyecek: İşçi meydanlarda!

Yaklaşık 600 bin kamu işçisini kapsayan sözleşme kapsamında Türk-İş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile görüştü. Hükümetin teklifinin kabul edilemez olduğunu iletti. İktidar ise işçilerden taleplerinde indirim istedi.

Evlenenler, askere gidecekler, işten ayrılacaklar dikkat: Kıdem tazminatı yükseliyor

İşten kıdem tazminatını alarak ayrılmak isteyenlerin Temmuz ayını beklemesi menfaatlerine olacak. En düşük zamda bile her yıl için ekstra 7 bin lira alabilirsiniz.