Tarihi bir dönüm noktası… 12 bin yıl önce nesli tükenmiş türü yeniden hayata döndürdüler!

Ulukurtlar, 13 Bin Yıllık DNA İle Yeniden Canlandı!

Romulus, Remus ve Khaleesi isimli kurtlar, ABD’de özel bir alanda koruma altında tutuluyorlar. Ben Lamm, şirketin CEO’su, “13 bin yıllık diş ve 72 bin yıllık kafatasından elde ettiğimiz DNA ile sağlıklı Ulukurt yavruları oluşturduk,” dedi.

Daily Mail’de yer alan habere göre; Colossal ekibi, Ohio’dan Sheridan Pit ve Idaho’dan American Falls bölgelerinden elde ettikleri fosil kalıntılarından antik DNA çıkardılar ve gri kurtların DNA’sıyla birleştirerek genetik kodu yeniden oluşturdular.

Somatik hücre nükleer transfer yöntemi kullanılarak klonlama süreci gerçekleştirildi. Vücut hücresinden alınan DNA, çekirdeği çıkarılmış yumurta hücresine aktarıldı ve elde edilen embriyolar taşıyıcı canlılara yerleştirildi.

Üç farklı hamilelik sonucu doğan yavrular, genetik olarak 15 farklı Ulukurt genini taşıyorlar. Bu genlerin 10 bin yıldır hiçbir canlıda aktif olmadığı belirtiliyor.

Colossal’ın Baş Bilim Sorumlusu Dr. Beth Shapiro, bu sürecin paleogenetik alanında büyük bir adım olduğunu belirtti. “Mükemmel bir referans genomu olmadan eski DNA’yı tekrar inşa etme yöntemimiz, paleogenom çalışmalarında yeni bir standart oluşturdu,” dedi.

Ulukurtlar, gri kurtlardan yaklaşık yüzde 25 daha büyük, daha kalın beyaz kürke ve daha güçlü çenelere sahip hayvanlardı. Genellikle at ve bizon gibi büyük hayvanlarla beslenirlerdi ve diyetlerinin en az yüzde 70’ini etten alırlardı.

Colossal, daha önce mamut DNA’sını kullanarak tüylü fareleri oluşturmuştu. Şirketin nihai hedefi ise mamutları da tekrar hayata döndürmek. Bu gelişmelerin, nesli tükenen türler yanı sıra tehlike altındaki türlerin korunmasında da kullanılabileceği belirtiliyor.

Dr. Christopher Mason, “Ulukurtların geri getirilmesi sadece bilimsel bir başarı değil, aynı zamanda insanlığın yaşamı koruma sorumluluğunun bir göstergesidir. Bu teknoloji, ileride nesli tehlikede olan birçok türün korunmasında da kullanılabilir,” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Türkiye, 2028’de resmen Ay’a gidiyor: İlklere imza atılacak

Daha önce Türkiye’de ilk olarak bizim duyurduğumuz uzay özelindeki tarihi uluslararası işbirliği resmen açıklandı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yapılan açıklamada Çin’in Chang’e 8 göreviyle 2028 yılında Ay’ı Güney Kutbu’na iki …

Batman mi Superman mi: Hangisi kazanır? Yapay zekaya da sorduk

Batman mi, Superman mi? Peki, bu iki süper kahramandan hangisi daha güçlü? Karşı karşıya gelirlerse hangisi kazanır? Çizgi roman dünyasının bu klasik tartışmasının yanıtını yapay zekaya sorduk…

Vivo Y37c tanıtıldı: 90Hz ekran ve 5.500mAh batarya ile dikkat çekiyor

Vivo, orta segment telefon serisini genişletmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında Çin pazarına Dimensity 6300 işlemcili Vivo Y37 ve Y37m modellerini, ardından da Snapdragon 4 Gen 2 destekli Y37 Pro’yu sunan marka, şimdi de sessiz …

Apple Watch Ultra 3 ve SE 3 geliyor! İşte özellikleri

Apple, bu sene Watch Ultra 3 ve SE 3 modellerini piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Yeni cihazların Series 11 ile birlikte Eylül ayında tanıtılması bekleniyor. Şirket, 2024 yılında Apple Watch Ultra modelinde yalnızca yeni bir renk seçeneği sunmuş ve …

2025’te dünyada ve Türkiye’de: Finansal Teknolojiler

Peki perde arkasında hangi teknolojiler çalışıyor, bize ne fayda sağlıyor ve hangi riskleri de beraberinde getiriyor? Gelin, hem dünyada hem de Türkiye’de son yıllarda öne çıkan finansal teknolojilere yakından bakalım. YAPAY ZEKÂ: DOLANDIRICIYI …

Çip devi TSMC, dünya genelinde 24 fabrika inşa ediyor

Tayvan merkezli teknoloji devi TSMC, yüksek teknoloji çiplerin üretiminde dünya lideri konumunda. Şirket, yapay zeka sektöründeki artan çip talebi nedeniyle üretim kapasitesini hızla artırıyor. Şu anda dünya genelinde 24 fabrika inşa eden TSMC …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir