Tüm taşıt ilanlarında zorunlu oldu: Haksız rekabet sona eriyor

Ticaret Bakanlığından Yeni Düzenleme: Otomotiv İlanlarında Kimlik ve Yetki Doğrulaması Zorunlu

Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe sahte taşıt ilanlarının, spekülatif fiyat artışlarının ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçmek amacıyla ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulaması yükümlülüğü getirdi. Bu düzenleme 31 Ağustos 2023 tarihinde yürürlüğe girdi.

Bakanlık, bu yükümlülüklerin hayata geçirilmesi için Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kurdu. Artık ilan platformları, 1 Kasım 2023 itibarıyla taşıt ilanlarında kimlik doğrulaması yapmakta ve kimlik bilgileri doğrulanmayan kişilerin ilan vermesini engellemektedir.

Tüm taşıt ilanlarında EİDS Yetki Doğrulaması Zorunlu Hale Geldi

EİDS’nin ikinci aşaması olan yetki doğrulaması ise model yılı 2023, 2024 ve 2025 olan taşıt ilanları için 7 Nisan’da başladı. Tüm taşıt ilanlarında yetki doğrulaması ise 16 Haziran’da zorunlu hale getirildi.

Bu sayede, EİDS yetki doğrulama uygulamasıyla ilanlar yalnızca yetki belgeli oto galeriler ya da taşıt sahibi tarafından verilebilmektedir. Yetkisiz kişilerin ilan girişi yapması engellenmiştir.

Ticaret Bakanlığı, EİDS ile spekülatif fiyat oluşumları ve tüketici mağduriyetlerini önlemeyi hedeflerken, sektörde adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısı oluşturmayı amaçlamaktadır.

Yeni sistem, satıcılar ve alıcılar arasında daha şeffaf ve denetlenebilir bir ilan ortamı oluşturmayı amaçlamaktadır.

‘Kademeli Geçiş, Sektörün Adaptasyonu Açısından Olumlu’

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koyuncu, EİDS’in otomobil satışı için ilan sitelerini kullanan kişilerin yetkilerinin kontrol edilmesini sağladığını belirtti. Koyuncu, uygulamanın kayıt dışı ticareti engellemesi ve sektörde kayıtlı işletmeleri destekleyeceğini vurguladı. Ayrıca, kayıt dışı ticaretin neden olduğu haksız rekabetin ortadan kalkacağını ifade etti.

Related Posts

25 milyar dolarlık dev projeye ortak aranıyor: Ruslar Akkuyu’yu satılığa çıkardı

Rusya’nın devlete bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki yüzde 49’luk hissesini satmak üzere Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelere başladı. Bloomberg’e konuşan Rosatom …

Kilis’te biber hasadı başladı

Kilis’te kentin önemli gelir kaynaklarından biri olan ve yaklaşık 54 bin dekarda ekilen biberin hasadına başlandı.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (30 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 3,62 değer kazanarak 9.745,80 puana çıktı.Cuma günü 9.404,89 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 47,97 puan artışla 9.452,86 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Çin’de imalat sanayii üst üste üçüncü ayda da daraldı

Deflasyon endişeleri ile beraber tüketici talebi de zayıf seyrediyor

Bir marka daha Türkiye’den çekildi

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio Paper Corporation ürettiği bebek bezi markası Goo.N kritik bir karar aldı. Türkiye’de yıllardır bebek bezi, giyilebilir külot bez ve çeşitli hijyen malzemeleri satışı yapan şirket, mevcut ekonomik …

TÜRKONFED, ekonominin itici gücü olan KOBİ’lerin sorunlarının arttığını raporlaştırdı: ‘İlk hedef ayakta kalma’

Yönetim kurulu başkanı Süleyman Sönmez, ticaret savaşları, finansal daralma, yüksek enflasyon ve siyasi gelişmelerin oluşturduğu krizin ciddi yük getirdiğini vurguladı.