Yumurtada ihracat süreçleri ve fon kesintisi kararları fiyatları aşağı çekti

Yumurta Fiyatları Ramazan Ayında Dengelendi!

ABD ve diğer ülkelere yönelik ihracat süreçlerinde yapılan spekülasyonlar, Ramazan ayında tüketimdeki artış nedeniyle yumurta fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Ticaret Bakanlığı, fiyat istikrarını sağlamak ve tüketicilere makul fiyatlar sunmak için aldığı kararlarla bu durumu tersine çevirdi.

Sofralık yumurta ihracatında alınan kesinti miktarının artırılması ve bazı ülkelere yapılan ihracatın tamamlanması, fiyatlara yansıdı ve son dönemde yumurta fiyatları yüzde 50-55 oranında düştü.

“Fiyatlar Normal Seviyeye Geri Dönüyor!”

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, ABD’de yaşanan yumurta krizi sırasında Türkiye’deki yumurtaların ihracata gitmesi söylentilerinin yanıltıcı olduğunu belirtti.

Afyon, bazı üreticilerin stok yaptığını ve ulusal marketlerin talebinin üzerinde yumurta istediğini ifade ederek, “Fiyat artışları maliyet kaynaklı değil, bazı marketlerin fırsatçı tutumundan kaynaklı. Ancak şu anda fiyatlar normal seviyeye döndü, bir koli yumurta 160-180 lira arasında satılıyor.” şeklinde konuştu.

“Üretim Talebi Karşılıyor”

Afyon, yumurta fiyatlarındaki artışta Ramazan ayının etkisinin olduğunu ancak üretimde herhangi bir sorun olmadığını vurgulayarak, fiyat dengesinin sağlandığını belirtti.

Üretim seviyesinin talebi ve ihracatı karşılayacak düzeyde olduğunu söyleyen Afyon, halkın doğru fiyatı takdir etmesi gerektiğini ifade etti.

“Fiyatlar Hızla Düşüyor”

Türem Yumurta AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaya, kuş gribi vakalarının fiyatlara etkisini vurgulayarak, Ramazan ayıyla beraber fiyat artışı yaşandığını ancak daha sonra ihracat kısıtlamaları nedeniyle fiyatların hızla düştüğünü belirtti.

Kaya, ihracata yönelik kesintilerin devam etmesi durumunda fiyatların daha da düşeceğini ve bu durumun market reyonlarına yansıdığını söyledi.

Related Posts

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (30 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 3,62 değer kazanarak 9.745,80 puana çıktı.Cuma günü 9.404,89 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 47,97 puan artışla 9.452,86 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Çin’de imalat sanayii üst üste üçüncü ayda da daraldı

Deflasyon endişeleri ile beraber tüketici talebi de zayıf seyrediyor

Bir marka daha Türkiye’den çekildi

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio Paper Corporation ürettiği bebek bezi markası Goo.N kritik bir karar aldı. Türkiye’de yıllardır bebek bezi, giyilebilir külot bez ve çeşitli hijyen malzemeleri satışı yapan şirket, mevcut ekonomik …

TÜRKONFED, ekonominin itici gücü olan KOBİ’lerin sorunlarının arttığını raporlaştırdı: ‘İlk hedef ayakta kalma’

Yönetim kurulu başkanı Süleyman Sönmez, ticaret savaşları, finansal daralma, yüksek enflasyon ve siyasi gelişmelerin oluşturduğu krizin ciddi yük getirdiğini vurguladı.

Son Dakika | Bloomberg duyurdu: Asgari ücrete ara zam mı geliyor?

Asgari ücret Ocak 2025’ten bu yana 22 bin 104 lira olarak uygulanıyor.Türkiye İstatistik Kurumu, Ocak-Mayıs döneminde kümülatif enflasyonu yüzde 15.04 olarak tespit etti. Sabit ücretle çalışanların maaşları enflasyon karşısında eridi. Bu tabloda …

Türkiye’nin araç muayene istasyonları Turka oluyor

Türkiye’de araç muayene hizmetlerinde dönüşüm yaşanıyor. 2027-2047 dönemindeki araç muayene hizmetlerini yürütme hakkını alan MOI Ortak Girişim Grubu, bu hizmetleri Turka markası altında gerçekleştirecek. Turka, Türkiye genelinde 249 istasyon kurmayı hedefliyor. Bayilik başvurularını almaya başlayan şirket; istasyonlarını teknolojik donanım, çevre duyarlılığı ve afet durumlarına hazır altyapısıyla farklılaştırmayı amaçlıyor.