Zengin Çinlilerin milyon dolarlık gayrimenkullara yatırım yaptığı şehir :

Şanghay’ın lüks emlak piyasası, Çin emlak sektörünün genel durgunluğuna rağmen canlılığını korumaya devam ediyor. Son zamanlarda, 15 milyon dolarlık bir çatı katı pazara sunulduktan birkaç saat sonra satıldı ve 200’den fazla ev bir günden kısa sürede alıcı buldu.

Bu ilgi, çoğunlukla Yangtze Nehri Deltası bölgesinde yaşayan ve paralarını güvenli yatırımlara yatırmaya eğilimli olan zengin Çinlilerden geliyor. Şanghay’ın finans merkezi statüsü, lüks konut arzının kıtlığı ve yeni tekliflerin mevcut olanlara göre daha uygun fiyatlı olması alıcıları cezbediyor.

Emlak ajansı Tospur Real Estate Consulting’e göre, 2024’ün ilk 5 ayında Şanghay’da 30 milyon yuan (4 milyon dolar) veya daha fazla fiyatla satılan yeni ev satışları, son 7 yılın tamamındaki satışları aştı. Şanghay’daki genel yeni konut piyasası ise yıllık bazda %0,6 büyüme gösterirken, ortalama fiyatlar geçen yıldan bu yana %18 arttı.

Satıcılar ve inşaat şirketleri, alıcıların çoğunun komşu Zhejiang ve Jiangsu eyaletlerinden gelen yerli ve yabancılardan oluştuğunu belirtiyor. Şanghay, şehirde üç yıl boyunca gelir vergisi ödemiş olan yerel olmayan ev alıcılarına izin veriyor. Ayrıca, peşinat eşikleri ilk ev için %20’ye, ikinci ev için ise %30’a düşürüldü.

Lüks projelerde metrekare başına fiyatlar 170.000 yuan’a kadar çıkıyor, bu da önceki sınıra göre %13 artış gösteriyor. 20 yılı aşkın bir süredir Şanghay’da birinci sınıf mülk satışlarına aracılık eden Stephanie Zhu, “Lüks projelere parası yeten insanlar iki yıldan fazla süredir bekliyor” diyor. “Bazı yeni projeler, alıcıların pazarın zirvesinde baktığı ve pazarlık olarak gördüğü mevcut projelerden daha düşük fiyatlara sahip.”

Ancak bu canlılık diğer Çin şehirlerinde görülmüyor. Pekin de dahil olmak üzere diğer şehirler, anlaşmaları ve fiyatları canlandırmak için mücadele etmeye devam ediyor. Bu durum, lüks mülklerde mevcut projelere uygulanan indirimin azalması ve zengin alıcıların daha rasyonel davranmasıyla birlikte yılın ikinci yarısında Şanghay’daki trendin soğumasına yol açabilir.

Sonuç olarak, Şanghay’ın lüks emlak piyasası, Çin’deki zenginlerin yatırım yapmak için tercih ettiği bir liman olmaya devam ediyor. Bu durum, şehrin finans merkezi statüsü ve lüks konut arzının kıtlığı gibi faktörlere bağlı olarak önümüzdeki aylarda da devam edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx