Gayrimenkuller üzerinden gelir elde edip vergisini vermeyenler MEVA’ya takıldı

Maliye Bakanlığı Taşınmazları Denetliyor: 9 Bin 150 Kişiden Açıklama Talep Edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında Mekansal Veri Analiz (MEVA) Sistemi’ni devreye aldı. Bu sistem sayesinde, bu yıl içinde 16 binden fazla taşınmaz tarandı ve tapu beyanı ile gerçek değer arasında fark olanlar için 9 bin 150 kişiden açıklama istendi.

Bakanlık, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirlerin vergi ve harçlarının takibini yaparak kayıt dışı ekonomiyle mücadele ediyor. MEVA Sistemi, gayrimenkullerin alım satımı ve kiralanmasıyla elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harç gibi yükümlülüklerin izlenmesini sağlıyor.

GİB Teknoloji ekipleri tarafından geliştirilen MEVA uygulaması, coğrafi bilgi sistemi temelli bir yazılım ile çalışıyor. Bu uygulama tapu ve kadastro bilgileri, ikametgah ve yapı belgeleri, banka kredisi ve gayrimenkul ilan bilgileri ile değerleme uzmanları tarafından düzenlenen raporları kullanarak taşınmazların gerçek piyasa değerlerini tespit ediyor.

MEVA, gayrimenkullerin gerçek satış değerini belirleyerek vergi denetim süreçlerine önemli katkı sağlıyor. Sistemin kullanım alanı genişleyerek, 81 il merkezinde bulunan defterdarlıklarda da kullanılmaya başlandı.

Defterdarlıklar, gerçek ve güncel satış değerlerini analiz ederek tapuda gösterilen bedeller ile gerçek alım satım tutarlarını karşılaştırıyor. Tapuda gerçek satış değerinden düşük bedelle işlem yapılan taşınmazlar belirlenerek alıcı ve satıcılardan açıklama isteniyor.

MEVA uygulaması sayesinde tapuda gerçek satış bedelinden düşük işlem yapanlar, pişmanlık hükümlerinden yararlanarak eksik ödedikleri harç miktarını cezasız olarak ödeyebiliyor. Bu sayede kayıt dışılığın azaltılması ve vergiye uyumun artırılması hedefleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MEVA’nın ülke genelindeki tüm vergi dairelerinde kullanılacağını belirtti ve gayrimenkullerin kiralanmasıyla elde edilen gelirlerin de sistem üzerinden takip edilebileceğini vurguladı.

Related Posts

25 milyar dolarlık dev projeye ortak aranıyor: Ruslar Akkuyu’yu satılığa çıkardı

Rusya’nın devlete bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki yüzde 49’luk hissesini satmak üzere Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelere başladı. Bloomberg’e konuşan Rosatom …

Kilis’te biber hasadı başladı

Kilis’te kentin önemli gelir kaynaklarından biri olan ve yaklaşık 54 bin dekarda ekilen biberin hasadına başlandı.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (30 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 3,62 değer kazanarak 9.745,80 puana çıktı.Cuma günü 9.404,89 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 47,97 puan artışla 9.452,86 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Çin’de imalat sanayii üst üste üçüncü ayda da daraldı

Deflasyon endişeleri ile beraber tüketici talebi de zayıf seyrediyor

Bir marka daha Türkiye’den çekildi

Japonya’nın en büyük kağıt üreticilerinden Daio Paper Corporation ürettiği bebek bezi markası Goo.N kritik bir karar aldı. Türkiye’de yıllardır bebek bezi, giyilebilir külot bez ve çeşitli hijyen malzemeleri satışı yapan şirket, mevcut ekonomik …

TÜRKONFED, ekonominin itici gücü olan KOBİ’lerin sorunlarının arttığını raporlaştırdı: ‘İlk hedef ayakta kalma’

Yönetim kurulu başkanı Süleyman Sönmez, ticaret savaşları, finansal daralma, yüksek enflasyon ve siyasi gelişmelerin oluşturduğu krizin ciddi yük getirdiğini vurguladı.