ABD Büyükelçisi Flake: Gazze’de Türkiyesiz çözüm zor

ABD Ankara Büyükelçisi Jeff Flake, Amerikan medya kuruluşu MSNBC’ye verdiği demeçte, Türkiye’nin katkıları olmadan Gazze’de çözüme ulaşılmasının zor olduğunu söyledi. Flake “kuzeyde Ukrayna savaşı ile güneyde Gazze savaşının tam ortasında” yer alan Türkiye’nin özel konumunu vurguladı.

BİRLİKTE ÇALIŞABİLİRİZ

Programda, sunucu Joe Scarborough’un sorularını yanıtlayan Flake, Türkiye’nin Gazze’de süren savaşa yaklaşımını değerlendirdi. “Yüzde 97’si Müslüman olan bir ülke olarak Filistinlilere karşı derin bir yakınlık duydukları açık. Bu yüzden İsrail’in Gazze’de yaptıklarını çok eleştiriyorlar” diyen Flake, Ankara’nın buna karşın İsrail ile bağını kesmediğine dikkat çekti. Gazze’de barış için Türkiye’nin potansiyel rolünü vurgulayan Flake “Türkiye gibi bölgesel güçlerin rol oynamadığı bir senaryoda, Gazze’de uzun vadeli ve kalıcı bir çözüm görmek zor” ifadelerini kullandı. Büyükelçi, “Türkiye, kalıcı bir barış için diğer bölgesel ortaklarıyla birlikte çalışmaya istekli olduğunu ifade etti. Onlar da bizim gibi iki devletli çözümü çok destekliyorlar. Bu yüzden birlikte çalışacağımızı düşünüyorum” dedi.

TÜRKİYE HEP ÖNEMLİ KALACAK

“Hükümetler değişebilir, ancak coğrafya değişmez. Bu sebeple Türkiye hep önemli bir ülke olarak kalacaktır” diyen Büyükelçi, Türkiye’nin coğrafi avantajını “Her yıl Boğaz’da Asya-Avrupa kıtaları arasında yüzme etkinliği yapılıyor. İşte bu yakınlıkta bir konumdan bahsediyoruz” ifadeleriyle anlattı. Ankara’nın Ukrayna savaşında da müzakere çabalarında yer aldığını kaydeden Flake, tahıl anlaşması, esir takası müzakereleri ve Türkiye’nin Montrö Sözleşmesi’ne bağlılığına atıfta bulundu.

ATEŞKESTE BELİRSİZLİĞE DEVAM

Haftalardır süren müzakerelere ve yaklaşan Ramazan Bayramı’na karşın Gazze’de ateşkes belirsizliği sürüyor.

* İsrail ve ABD’den gelen “İsrail anlaşmanın çerçevesini kabul etti. Top Hamas’ta” açıklamalarının ardından, Hamas dün son teklifini İsrail’e gönderdi. Katar ve Mısır aracılığıyla iletilen teklifte, çözüme ulaşmayan önceki yanıtlardan farklı olarak ilk kez “ilk aşamada rehineler karşılığında serbest bırakılması talep edilen” Filistinli mahkûmların sayısı yer alıyor.

* İsrail medyasına göre Hamas, Gazze’de tutulan İsrailli yaşlı, hasta ve kadın rehineler karşılığında 700 ila bin Filistinli mahkûmun salınmasını istiyor. Ayrıca 30’u ömür boyu hapis cezası almış 50 Filistinli mahkûm karşılığında rehin tutulan kadın askerlerin bırakılması teklif ediliyor. Anlaşmanın ikinci aşamasında ise her iki taraftaki tüm esir ve mahkûmların serbest bırakılması isteniyor.

* Teklifteki bir diğer detay ise rehine takasının gerçekleşmesinin ardından, İsrail ordusunun Gazze’den tamamen çekileceği tarihe ilişkin bir takvim belirlenmesi. Hamas daha önce İsrail’in Gazze’nin tamamından çekilmediği senaryoda takas ve ateşkes anlaşmasını kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

* İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın ateşkes ve esir değişimi anlaşmasına ilişkin son teklifini, şartların “halen akıl dışı” olduğu ifadeleriyle reddetti.

Belirtilen açıklamada, ayrıca İsrail’in, ateşkes anlaşmasını müzakere etmek üzere Katar’a bir heyet gönderileceğine yer verildi.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir