Mehmet Şimşek: Finansal okuryazarlık çok önemli, tasarruflar bilgiye dayalı yapılmalı

Yatırımcılarla vatandaşların, dünyasındaki faaliyetleri daha iyi algılayabilmelerini ve yatırım yaparken bilinçli olmalarını sağlamak için “finansal okuryazarlık” giderek daha çok önem kazanıyor.

de “Finansal Okuryazarlık Platformu Lansmanı”na katılarak konunun önemi hakkında bir konuşma gerçekleştirdi.

Finansal Okuryazarlık Platformu, ev hanımı ve gençler arasında bilgi ve becerileri geliştirerek, finansal yatırım bilincini artırmayı amaçlıyor. Ücretsiz olarak takip edilecek programın sonunda katılımcılara sertifika verileceği duyuruldu.

“Kolaycı para kazanma yolları tehlikelidir”

Şimşek, vatandaşlara kolaycı para kazanma yollarının genellikle tehlikeli olduğunu hatırlatarak, eğer bir yatırımın yüksek kazanç vaadi varsa orada düşünülmesi gerektiğini ve kayba uğramamak için finansal okuryazarlığa sahip olunması gerektiğini belirtti.

“Seferberlik ilan edilmesi gereken bir konu”

Şimşek, Türkiye’de hisse senedine sahip ve kripto para platformlarındaki yatırımcı sayısının artıtğını belirterek, “Bugün gerçekten çok değerli çok önemli bir platformun tanıtımı ile bir aradayız. Aslında finansal okuryazarlık seferberlik ilan edilmesi gereken bir konu.” dedi.

“Finansal okuryazarlık geleneksel okuryazarlıktan sonra en önemli konu”

Şimşek, okuryazarlığın çeşitleri olduğunu ve finansal okuryazarlığın geleneksel okuryazarlıktan sonra en önemli konu olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Okuryazarlık deyince geleneksel okuryazarlık var. Okuduğumuzu anlama. ‘Satır aralarını anlayabiliyor musunuz?’ Bu çok değerli bir beceri ve bu eğitimle kazanılıyor. Sayısal okur yazarlıkta matematik becerisini kazandırmamız gerekiyor. Fakat bunun yanında okuryazarlık becerileri gerekiyor. Bunun bir tanesi dijital okur yazarlığı, sağlık okuryazarlığı ve bunun yanında medya okuryazarlığı edinmek lazım. Günümüzün gerçeklerini ele aldığımızda sosyal medya okuryazarlığını da ele almamız gerekiyor.

“MEB ile protokol için çalışıyoruz”

Finansal okur yazarlık aslında bizim temel eğitimimizin bir parçası olmak zorunda. Orta Vadeli Programda Milli Eğitim Bakanlığı programında vurguluyoruz. Önümüzde Sermaye Piyasaları Kurumu ile Milli Eğitim arasındaki protokollerle müfredata konulması konusunu istişare ediyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızla birlikte ne yapılabilir konusunda da ayrı bir çaba var.

Enflasyon mesajı

Bakan Şimşek, konuşmasında enflasyon mesajı vererek şu ifadeleri kullandı:

Türkiye’nin bu anlamda benzer avantajları olabilir. Ama önce bizim enflasyonu tek haneye indirmemiz lazım. Enflasyonu tek haneye indirdiğimizde sermeyi Türkiye’ye gelecek.

“Enflasyon yıl sonunda 30’lu seviyelere gelecek”

Bizin dezenflasyon programımız başarılı bir şekilde uygulanıyor. Mayıs ayında yıllık enflasyon yükselmeye devam edecek. Sürpriz olmasın. Mayıs ayında yıllık enflasyon zirveye çıkacak. Ondan sonra attığımız adımlar ve gelirler politikasının desteği enflasyon en hızlı şekilde yılın sonunda 30’li seviyeye gelir. Bir sonraki yıl 10’lu, bir sonraki yıl tek haneye ve bir sonraki yıl ise düşük tek haneli düzeye gelecek.

Şimşek, Türkiye’de finans kaynağının bankalardan sağlandığını, ABD’de ise seymaye piyasalarının daha çok devreye girdiğini belirterek bu konudaki çalışmaları kaynak açısından da önemsediklerinin altını çizdi.

“Tasarruflarınızı bilgiye dayalı yapın”

Toplantıda, “Yatırım tavsiyesi değildir” demenin tavsiye verenleri ceza almaktan kurtarmayacağı belirtilerik vatandaşlara şöyle seslenildi:

Tasarruflarınızı kulaktan dolma bilgiler, söylenti ve tüyolarla değil bilgiye dayalı yapılmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx